Ερώτηση του Θ. Δαβάκη για εργαζόμενους με τα stage.


 

 

Τη μεταχείριση που επιφύλαξε η σημερινή κυβέρνηση στους εργαζομένους των προγραμμάτων stage στηλιτεύει σε Ερώτηση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο Λάκωνας Βουλευτής, καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εφαρμόσει την 6929/2010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαιώνει τους απολυμένους εργαζόμενους των stage, αναγνωρίζοντας τους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δημόσιο τομέα.

Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :

Με την υπ’ αριθμόν 6920/2010 απόφαση του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρέωσε το υπουργείο Εργασίας να αποδεχθεί τις υπηρεσίες που παρείχαν σ’ αυτό εργαζόμενοι με το καθεστώς Stage που προσέφυγαν νομικά κατά τις ειλημμένης αποφάσεως της κυβέρνησης να καταργήσει όλα τα προγράμματα stage στο δημόσιο αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, κατά το σχηματισμό της κρίσης του το Πρωτοδικείο συνεκτίμησε την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009, που εκδόθηκε ύστερα από σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια. Βάσει αυτής, σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρξε κατάφωρη κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο δεν μαθήτευαν ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη εργασία τους και μάλιστα με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των κατώτατων νομίμων ορίων, αλλά αντιθέτως κάλυπταν πάγιες, διαρκείς και μόνιμες ανάγκες.

Με την απόφαση αυτή το υπουργείο Εργασίας υποχρεούται να καταβάλλει τριακόσια (300) ευρώ ημερησίως σε κάθε εργαζόμενο εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με την οποία η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων με stage στον δημόσιο τομέα, δεν είχε ως σκοπό την επαγγελματική τους κατάρτιση αλλά αδιαμφισβήτητα επρόκειτο για εξαρτημένη εργασία.

Είναι φανερό ότι οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων στα stage είναι ιδιαίτερα αισθητές στην πλειονότητα των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες υπολειτουργούν μη μπορώντας να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά σ’ αυτές, προκαλώντας τους δίκαιη αγανάκτηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός :

α) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, για να δώσει λύση στα προβλήματα  των εργαζομένων με τα προγράμματα stage ;

β) Έπειτα από την απόφαση αυτή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, θα επανεξετασθεί η πολιτική της κυβέρνησης για απόλυση των εργαζομένων με stage ;

                                                                             Ο ερωτών Βουλευτής

 

                                                                                 Αθανάσιος Π. Δαβάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 6852 φορές  (Εως 20/10/2010, 11:00 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).