ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012 - Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 30ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.


 

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012 - Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 30ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

 

(Δείτε αποσπάσματα από την τελετή λήξης του 30ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης το Σάββατο 29 / 9 / 2012)

 

 

 

Δείτε φωτορεπορτάζ από την τελετή λήξης

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΥ στην τελετή λήξης  του 30ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ


Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή για μένα να καλωσορίζω και φέτος, εκ μέρους όλης της πόλης, τους αθλητές του Σπάρταθλου. Ενός θεσμού που, με την ακούραστη παρουσία των εθελοντών και των μελών του Συλλόγου Σπάρταθλον, ενηλικιώνεται πια κλείνοντας έναν κύκλο ιστορίας 30 χρόνων.

Όντως, ήταν το 1982 όταν ο Τζον Φόντεν από την Αγγλία, επικεφαλής μιας ομάδας πέντε δρομέων μεγάλων αποστάσεων, πήρε την απόφαση να διανύσει την απόσταση Μαραθώνα –Σπάρτης σε μια μέρα. Ο Φόντεν το κατάφερε. Επιβεβαίωσε την ηροδότεια αφήγηση που έφερε τον αθηναίο ημεροδρόμο Φειδιππίδη να έχει κατορθώσει το ίδιο στην αρχαιότητα.

Ένα χρόνο μετά, το 1983, ξεκινά και το 1984 θεσμοθετείται σε ετήσια βάση η πραγματοποίηση της διαδρομής αυτής από αθλήτριες και αθλητές από όλο τον κόσμο. Η διοργάνωση πλέον αποκαλείται «Σπάρταθλον» και περιλαμβάνει τη  διαδρομή 245 χιλιομέτρων, από το παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη.

Έχουμε λοιπόν τη χαρά σήμερα να παριστάμεθα στην 30η διοργάνωση του Σπάρταθλου.  Και είμαστε για μια ακόμη φορά ευγνώμονες προς τους ανθρώπους που επέλεξαν με τη συμμετοχή τους στον θεσμό αυτό να τιμήσουν την πόλη μας, την ιστορία της και τα ιδανικά της.

Τα ιδανικά μιας πόλης ιστορικής. Τα ιδανικά μιας πόλης που τη γενναιότητα του σώματος και του ήθους τα ιεραρχούσε πρώτα και μ΄ αυτά γαλουχούσε τα παιδιά της. Τα ιδανικά μιας πόλης που το άτομο δεν υπήρχε, υπήρχε μόνο η ομάδα. Που η επιβράβευση του αθλητή τιμούσε περισσότερο την πόλη που τον έθρεψε παρά τον ίδιο ως μονάδα. Μιας πόλης που τιμούσε τους αθλητές της με ένα κλαδί ελιάς και μόνο. Μακριά από χρυσοποίκιλτα δώρα και προσωπική καταξίωση. Ο αθλητής ήταν σάρκα από τη σάρκα της πόλης. Σ’ αυτήν η τιμή, σ’ αυτήν και η δόξα.

Σήμερα που οι αξίες έχουν τόσο πολύ αλλάξει, το Σπάρταθλον αποτελεί ένα θεσμό μοναδικής για μας σημασίας. Αποτελεί ένα είδος ομφάλιου λώρου με το παρελθόν μας, μια υπέροχη ευκαιρία επαφής με αξίες που ζεσταίνουν την ψυχή και νοηματοδοτούν τη ζωή. Μακριά από την ύλη, τη ματαιοδοξία και την ηχηρότητα του ατομισμού.

Τιμώ όλους εσάς που βαθειά βιώνετε την ανάγκη να συμμετέχετε στη διοργάνωση αυτή, εσάς που επιλέξατε να υπερβείτε το εγώ σας και να ενωθείτε με την ιστορία, εσάς που συνεχίζετε να εμπνέεστε από την Ελλάδα και τα πανανθρώπινα ιδεώδη της.

Τιμώ επίσης τους εθελοντές αυτής της διοργάνωσης, τους φίλους, τα μέλη του συλλόγου Σπάρταθλον που από το δικό τους μετερίζι δίνουν κάθε χρόνο τον δικό τους σκληρό αγώνα, εμπνεόμενοι από τα ίδια ιδανικά. Ποτέ δεν θα πραγματοποιούνταν αυτή η διοργάνωση χωρίς το δικό τους μόχθο.

Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ σήμερα.

 Σας ευχαριστώ που τιμάτε την πόλη μας.

Σας περιμένουμε όλους πάλι εδώ σε ένα χρόνο.

 

Σταύρος Αργειτάκος

Δήμαρχος Σπάρτης