Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας


Ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο Λακωνίας για τις ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των  συνεταιρισμών  των παραγωγών προκειμένου να γίνει η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές της Λακωνίας το Σάββατο  15.9.2012.


Η έντονη χαλαζόπτωση προξένησε ζημιές τόσο στα εσπεριδοειδή και στις ελιές όσο και στα κηπευτικά και τις λοιπές καλλιέργειες. Με μια πρώτη εκτίμηση οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές φτάνουν έως και 100%.

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί της περιοχής μας, έχοντας ως κύριες καλλιέργειες τα εσπεριδοειδή και τις ελιές, πλήγονται άμεσα και οι ζημιές επηρεάζουν αρνητικά το φετινό τους εισόδημα, αποφασίστηκε στην σύσκεψη ότι πέραν της τυπικής διαδικασίας που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές δηλαδή

––   Αναγγελία του συμβάντος από τους Δήμους

––  Δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους

––  Εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να ακολουθηθεί επιπρόσθετα και η παρακάτω διαδικασία:

1) Μια πρώτη εκτίμηση από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τους τοπικούς εκπροσώπους των συνεταιρισμών των παραγωγών, για την έκταση του φαινομένου στις πληγείσες περιοχές και την επισήμανση των προβλημάτων.

2) Άμεση καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών  από γεωπόνους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και

3) Μια μεταγενέστερη επικαιροποίηση των πορισμάτων για να είναι δίκαιο το τελικό εκτιμητικό αποτέλεσμα.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών και ελέγχων θα διεκδίκηση το χαμένο εισόδημα των αγροτών της Λακωνίας.