Ερώτηση του Θ. Δαβάκη για «Παράκαμψη Σπάρτης, τμήμα Σκούρα-Πυρί».


 

 

 

Την δημοπράτηση του έργου «Παράκαμψη Σπάρτης, τμήμα Σκούρα-Πυρί» συνολικού προϋπολογισμού 20.480.000 ευρώ που έχει ενταχθεί ως έργο γέφυρα Γ΄ ΚΠΣ-ΕΣΠΑ και έχει περάσει από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας που θα βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας, σε όσους διέρχονται από τη Σπάρτη, θα διευκολύνει τη μετακίνηση  των επισκεπτών προς τα τουριστικά θέρετρα και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Λακωνίας και θα ωφελήσει σημαντικά  τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής.

Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :

Στις 22/8/2007 υπεγράφη στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου η σύμβαση για το έργο «Παράκαμψη Σπάρτης, τμήμα Σκούρα-Πυρί» συνολικού προϋπολογισμού 20.480.000 ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή της παράκαμψης της Σπάρτης, στο τμήμα Σκούρα-Πυρί, συνολικού μήκους 8,3χλμ. Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των μεταφορών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελεί τμήμα του δευτερεύοντος Διευρωπαϊκού Δικτύου Λεύκτρο-Σπάρτη-Γύθειο, βελτιώνει τη διασύνδεση του οδικού άξονα Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα με το Νομό Λακωνίας και το λιμάνι του Γυθείου και μικραίνει κατά πολύ την απόσταση στο ανατολικό οδικό δίκτυο του Νομού Λακωνίας προς τους Μολάους, τη Μονεμβασιά και τη Νεάπολη.

Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου στις 18 Ιανουαρίου 2007 και δημοπρατήθηκε στις 15 Μαΐου 2007, ενώ το ποσό της σύμβασης είναι 15.414.701,10 ευρώ. Στο έργο περιλαμβάνεται η διαμόρφωση-κατασκευή δύο ανισόπεδων και δύο ισόπεδων κόμβων, καθέτων και παράπλευρων οδών συνολικού μήκους 4,2χλμ και η κατασκευή δύο γεφυρών και δέκα Κάτω Διαβάσεων.

Το έργο προβλεπόταν ότι θα ολοκληρωθεί σε 540 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2009. Όμως η πτώχευση του εργολάβου του έργου σταμάτησε όλες τις εργασίες, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Αν και έχει ενταχθεί ως έργο γέφυρα Γ’ ΚΠΣ-ΕΣΠΑ και έχει περάσει από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει δημοπρατηθεί.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας που θα βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας, σε όσους διέρχονται από τη Σπάρτη, δεδομένου ότι η κυκλοφοριακή φόρτιση έχει αυξηθεί σημαντικά. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα επιτευχθεί η ασφαλής και ταχύτερη μετακίνηση των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών προς τα τουριστικά θέρετρα και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Λακωνίας.

Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική ωφέλεια για τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, για τη διακίνηση των προϊόντων τους προς στις αγορές αστικών περιοχών της Ελλάδας. Η κατασκευή του τμήματος της παράκαμψης της Σπάρτης, στο τμήμα Σκούρα-Πυρί, αποτελεί μία σημαντική οδική παρέμβαση στη Λακωνία, που συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της.

 

Κατόπιν αυτού  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός:

α)  Πότε επιτέλους θα δημοπρατηθεί το εν λόγω έργο;

                                                                                                                 Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

 

 

 

 

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 8027 φορές  (Εως 21/10/2010, 10:00 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).