Ερώτηση Γρηγοράκου στη Βουλή.


Ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος κατέθεσε την 7η Σεπτεμβρίου 2012 την εξής ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Ο νομός της Λακωνίας είναι η πρώτη περιοχή στην παραγωγή πορτοκαλιών της ποικιλίας Valencia στην Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα δύο περίοδοι εσοδείας: η Χειμερινή εσοδεία: Δεκέμβριος - Απρίλιος (κατά την οποία παράγονται περίπου 80.000 τόνοι πορτοκαλιού) και η Θερινή εσοδεία:  Μάιος - Οκτώβριος (με παραγωγή περίπου 200.000 τόνους πορτοκαλιού ποικιλίας Valencia).

Δυστυχώς, όμως, κάποιοι έμποροι αγοράζουν από τον παραγωγό τα προϊόντα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5 λεπτά/κιλό και εν συνεχεία αυτά διατίθενται στην αγορά έως και 80 λεπτά το κιλό. Η φετινή χρονιά που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο στην εμπορία των πορτοκαλιών Valencia ήταν ιδιαίτερα άσχημη, όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, αφού αυτές δεν ξεπέρασαν τα 10 λεπτά/κιλό. Αυτή είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς και η τιμή που αγοράζουν τώρα οι έμποροι τα πορτοκάλια που οδηγούνται στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους ίδιους η τιμή των 4 – 5 λεπτών το κιλό αφορούν στα πορτοκάλια που αγοράζονται για χυμοποίηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, δεν λείπουν οι περιπτώσεις κάποιων εμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις πολύ χαμηλές τιμές της χυμοποίησης αγοράζουν πορτοκάλια στα 4 με 5 λεπτά το κιλό και εν συνεχεία διαλέγουν αυτά που είναι καλύτερης ποιότητας, τα οποία διοχετεύουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή μανάβικα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει φοβερό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή στα βαλέντσια. Ένα πορτοκάλι μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή έχει ένα κόστος συσκευασίας και μεταφοράς. Όμως και πάλι η τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής τα βαλέντσια είναι υψηλότερη (από την τιμή παραγωγού) σε ποσοστό ακόμα και 600%. Η πραγματικότητα είναι ότι 4 και 5 λεπτά/κιλό είναι η τιμή των πορτοκαλιών που κόβονται για χυμοποίηση και περίπου στα 10 λεπτά τα πορτοκάλια που οδηγούνται στην εμπορία. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας έμπορος να αγοράσει κάποια πορτοκάλια για χυμό και στην συνέχεια να διαλέξει τα καλύτερα ποιοτικά ώστε να τα διοχετεύσει στην αγορά ως νωπά.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με δεδομένη την αυτονόητη δημιουργία καρτέλ στην παραγωγή πορτοκαλιών βαλέντσια αλλά και την οικονομική κρίση που οξύνεται με τέτοιου είδους φαινόμενα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να πατάξει τα καρτέλ και να δώσει την πραγματική ευκαιρία στους αγρότες να αναπτύξουν και να προωθήσουν την παραγωγή τους;