Λακωνία - Καταστροφές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους.


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, μετά τις συναντήσεις που είχε με κατοίκους του πρώην Δήμου Πελλάνας και τον Πρόεδρο του Ν.Π. Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, κ. Μάριο Τζωρτζάκη, με λοιπούς τοπικούς φορείς αλλά και μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης, κ. Γιάννη Καρβουνιάρη, ενημερώθηκε σε βάθος για το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αγριόχοιρων και των καταστροφών που προκαλούν στις καλλιέργειες.

7/9/2012

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Γρηγοράκος ήρθε σε επικοινωνία με  τον Υπουργό και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκθέτοντάς τους το πρόβλημα και ζητώντας να δοθεί λύση, λόγω των καταστροφών που προκαλούνται αλλά και των άμεσων οικονομικών και περιβαλλοντικών συνεπειών.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος ήλθε σε επικοινωνία με τον Ειδικό Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΚΑ, από τον οποίο έλαβε σήμερα την εξής απάντηση:

«Η φετινή ρυθμιστική απόφαση θύρας κυνηγετικής περιόδου 2012-2013 όσον αφορά τον αγριόχοιρο στηρίχθηκε τόσο στις προτάσεις των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, όσο και στις προτάσεις της ΚΣΕ (Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος). Συγκεκριμένα τόσο το Δασαρχείο Σπάρτης όσο και η ΚΣΕ πρότειναν ωε περίοδο Θήρας του αγριόχοιρου το διάστημα από 15-9-2012 έως 10-1-2013, με επιτρεπόμενο αριθμό κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο, τέσσερα (4) άτομα και ημέρες Θήρας Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή.

Τις παραπάνω προτάσεις τις αποδεχθήκαμε και τις εντάξαμε στην υπ.αρ. 173803/2135/31-7-2012 ΦΕΚ 2225/β/2012 Υπουργική Απόφαση, με την οποία ρυθμίζεται το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα για την περίοδο 2012-2013.

Αυξήθηκε με την απόφαση αυτή ο αριθμό των αγριογούρουνων που επιτρέπεται να φονευθούν ανά ομάδα και έξοδο από 3 σε 4 ζώα για την Πελοπόννησο και παρατάθηκε η διάρκεια θήρευσής τους κατά 10 ημέρες»