H Λακωνία τίμησε τον Νικηφόρο Βρεττάκο.


Με σκηνικό τον Ταΰγετο η Λακωνία τίμησε τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο 

Διήμερη εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου

 

Αποχαιρετώντας τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, στο ονειρικό τοπίο της ερημικής Πλούμιτσας απέναντι από την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, η Λακωνία τίμησε μ’ ένα τρόπο μοναδικό τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

Στο μικρό υπαίθριο θέατρο που έχει δημιουργηθεί δίπλα στο πατρικό σπίτι του ποιητή, παρουσία δεκάδων ανθρώπων του πολιτισμού, της τέχνης και της πολιτικής ζωής, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, οργανώθηκε ένας μοναδικός σε απλότητα και μυσταγωγία διήμερος εορτασμός με εκδηλώσεις λόγου και τέχνης.

 

Με την ευθύνη της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, την οργανωτική συμπαράσταση της Διευθύντριας του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Ελένης Τζινιέρη-Τζανετάκου και την αμέριστη συμπαράσταση του γιού του ποιητή κ. Κώστα Βρεττάκου, ο οποίος δημιούργησε εκεί ένα μοναδικό χώρο πολιτισμού, εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες θυμήθηκαν στιγμές από τη ζωή του ποιητή.

 

Μετά από ένα μεστό αυθόρμητο λόγο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, που τόνισε την ανάγκη δημιουργίας στήριξης τέτοιων πολιτιστικών θεσμών, και την ομιλία του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, επώνυμοι εκπρόσωποι των γραμμάτων, της τέχνης και της πολιτικής ζωής διάβασαν στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου και άκουσαν μελοποιημένα ποιήματά του από την υπέροχη ερμηνεύτρια κ. Αλίκη Καγιαλόγλου.

 

Ανάμεσα στους θεατές στη διήμερη αυτή εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο ταξίαρχος κ. Δημήτρης Μακρής, η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Ακαδημαϊκός κ. Θανάσης Βαλτινός, ο πρώην Υπουργός και τώρα Διευθυντής των Λιμένων Ελλάδος κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας κ. Σπύρος Φλώρος, οι αντιδήμαρχοι κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος και Ιωάννης Πλατανίτης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Φίλιππος Πήλιουρας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα και ο αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Μακρής, ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Σαϊτάκης, η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Χριστοπούλου, η Προέδρος της Παλλακωνικής Ένωσης κ. Ειρήνη Μουσταφέλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Κώστας Μπεκιάρης, ο Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, εκπρόσωποι των πολιτιστικών και λοιπών συλλόγων Κροκεών.

 

Επίσης στις εκδηλώσεις πήραν μέρος ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο κ. Βιτσέντζο Ρότολο, ο καθηγητής Μεταφρασειολογίας κ. Ντέιβιντ Κόννολυ, ο κριτικός Κινηματογράφου κ. Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Αδαμόπουλος, η Επιμελήτρια της Αλληλογραφίας του Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου, οι ποιήτριες κ. Ρούλα Αλαβέρα, κ. Φαίδρα Ζαμπαθά, κ. Ιουλίττα Ηλιοπούλου, ο ποιητής κ. Αναστάσης Βιστωνίτης και οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς κ. Βασίλης Ρούβαλης, εμψυχωτής του λογοτεχνικού περιοδικού POEMA, η κ. Λένα Καλλέργη, ο κ. Σπύρος Βαρθαλίτης, ο κ. Γιάννης Παππάς, η κ. Σούλα Δρακοπούλου που τη δεύτερη μέρα κράτησαν το βάρος του λογοτεχνικού μέρους της εκδήλωσης με εύστοχες προσεγγίσεις του έργου του Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρης Παπαδόπουλος, οι σκηνοθέτες κ. Μάνος Ζαχαρίας, κ. Μάνος Ευστρατιάδης και κ. Αθανασία Δρακοπούλου, που επιμελήθηκε το κινηματογραφικό πορτραίτο του ποιητή, και πλήθος από θαυμαστές και φίλους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

 

Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος πρόεστη του αγιασμού των εγκαινίων του Παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου στο Πνευματικό Κέντρου των Κροκεών. Οι καθηγητές και τα παιδιά του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης απέδωσαν με εξαίρετη και άκρως συγκινητική μουσικότητα στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου πλαισιωμένους από μουσική ελλήνων και ξένων συνθετών με πρωτοβουλία και επιμέλεια της Διευθύντριας του Παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης κ. Κυριακής Χελιώτη και την παρουσία του μεγάλου μουσουργού κ. Θεόδωρου Αντωνίου.

 

Η δεύτερη βραδιά των εκδηλώσεων επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη σε όλους. Με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου κ. Λοϊζο Αναστασιάδη παραβρέθηκαν προσκεκλημένοι του Δήμου Σπάρτης και τιμήθηκαν με ειδικούς επαίνους, από την Aντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, μικροί μαθητές των σχολείων της Κύπρου, που είχαν πάρει μέρος και βραβευθεί σε παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης με θέμα τα νοήματα στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ωριμότητα και η ευαισθησία των μικρών μαθητών προκάλεσε τον ενθουσιασμό και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.

 

Η βραδιά συνεχίστηκε με μια παρουσίαση-μύηση του κ. Θεόδωρου Αντωνίου που παρουσίασε ζωντανά παραδείγματα από τις μουσικές που συνέθεσε για τη «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ», όταν αυτή παρουσιάστηκε από το Μάνο Κατράκη στο Ηρώδειο το 1982 και παρέδωσε τις παρτιτούρες του έργου του στο Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τους σολίστ του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης με μελωδίες και τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη που γοήτευσαν το κοινό που παρέμεινε ως αργά στις θέσεις του παρά το προκεχωρημένο της νύχτας.