Δάνεια πυρόπληκτων - Ερώτηση Γρηγοράκου στη Βουλή.


Ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος

 

Ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας, υπέβαλε την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

 

Θέμα: «Παράταση αποπληρωμής δανείων πυρόπληκτων 2007»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό  Οικονομικών

 

Θέμα: «Παράταση αποπληρωμής δανείων πυρόπληκτων 2007»

 

Κύριε Υπουργέ,

Οι πυρκαγιές του 2007 κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας, Ευβοίας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Ν. Αχαΐας.

Οι πληγέντες αυτών των περιοχών έλαβαν δάνεια από τις τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, και μετά από πιέσεις των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, οι δανειολήπτες έλαβαν προεκλογικά την υπόσχεση για αναστολή της αποπληρωμής των δύο εξαμηνιαίων δόσεων του 2012 για ένα έτος κατά τη διάρκεια του οποίου θα πληρώνονταν μόνο οι τόκοι. Μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών μόνο για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (αρ. αποφ. 2/22475/0025/25.04.2012) (ΦΕΚ τ.Β’ 1346/25-04-2012), ενώ η ανάλογη απόφαση για τα δάνεια που έχουν ληφθεί με εγγραφή εμπραγμάτων εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών ακόμη εκκρεμεί.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάσθε:

Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τους δανειολήπτες είτε έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είτε όχι, προτίθεσθε να λάβετε άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνσή τους;

Με ποιους άλλους τρόπους σκοπεύει το Υπουργείο να διευκολύνει τους ανθρώπους αυτούς με την αποπληρωμή των δανείων τους;