Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


 

 

Σοβαρές ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό στην Α.Δ. Λακωνίας

Επίκαιρη Ερώτηση Δαβάκη στη Βουλή

 22/8/2012

Τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών της Λακωνίας, εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, αποτελούν το αντικείμενο της Επίκαιρης Ερωτήσεως που κατέθεσε στη Βουλή ο Λάκωνας Βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Δαβάκη που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή έχει ως εξής:

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στην λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών της Λακωνίας, εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης προσωπικού.

Με έγγραφο της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας αναφέρει ότι κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής μείωση του υπηρετούντος αστυνομικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να κυμαίνονται στο ποσοστό του 25 %. Συγκεκριμένα λείπουν 3 θέσεις αξιωματικών, 19 θέσεις ανθυπαστυνόμων-αρχιφυλάκων, 30 θέσεις αστυφυλάκων και 13 θέσεις πολιτικών υπαλλήλων.

Επιπλέον έχουν μειωθεί κατά 17 και οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων αστυνομικών στην Α.Δ. Λακωνίας και συγκεκριμένα κατά 1 θέση υπαστυνόμου, 2 θέσεις ανθυπαστυνόμων-αρχιφυλάκων και 14 θέσεις αστυφυλάκων, ενώ η ακολουθούμενη τακτική των τελευταίων χρόνων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην τοποθετείται κανένας νέος αστυφύλακας μετά την έξοδο του από τη σχολή στη Λακωνία, η μηδενική ενίσχυση σε αστυνομικό προσωπικό κατά τις τακτικές μεταθέσεις και η μη ενίσχυση της Α.Δ. Λακωνίας με δόκιμους αστυφύλακες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της Α.Δ. Λακωνίας.

Τέλος η συγκρότηση και μετακίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες της Διμοιρίας Υποστήριξης, που αποτελείται συνήθως από 20 έως 25 αστυνομικούς, από την Α.Δ. Λακωνίας στην Αθήνα δημιουργεί πραγματική «αφαίμαξη» σε αστυνομικό προσωπικό για τις υπηρεσίες της Λακωνίας, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που αυξάνονται τα κρούσματα εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη Λακωνία, γεγονός που και σε παλαιότερες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις είχαμε επισημάνει. Καθημερινά το αστυνομικό δελτίο καταγράφει περιστατικά που παρουσιάζουν αλγεινή εικόνα για την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση στην Λακωνία, όπως η δράση οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών, η αύξηση της μικροεγκληματικότητας, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και παρανόμων μεταναστών, οι ληστείες και οι φθορές των περιουσιών πολιτών σε όλες τις περιοχές της Λακωνίας, η αυξανόμενη παραβατικότητα των επονομαζομένων «Ρομά», με ότι αυτό σημαίνει για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους Λάκωνες πολίτες.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:

Α) Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας που παρατηρούνται στην Α.Δ. Λακωνίας εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης αστυνομικού προσωπικού;

Β) Θα προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στην ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της Λακωνίας κατά την περίοδο των έκτακτων μεταθέσεων και κατά την έξοδο των νέων αστυφυλάκων από τις σχολές, προκειμένου οι υπηρεσίες να καταστούν λειτουργικές και αποτελεσματικές και να έχουν τη δυνατότητα να στελεχώνουν περιπολίες με δύο αστυνομικούς, ασκώντας έτσι ουσιαστική προληπτική αστυνόμευση;

Γ) Υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των οργανικών θέσεων προκειμένου να στελεχωθούν αποτελεσματικά ομάδες όπως η ΟΠΚΕ, η ΟΕΠΤΑ και η ΔΙΑΣ, καθώς και τα αστυνομικά τμήματα με μικρή οργανική δύναμη όπως αυτά της Αρεόπολης, του Βλαχιώτη, των Κροκεών και της Νεάπολης Βοιών, τα οποία και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης;  

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης