Δήλωση του Θανάση Δαβάκη


ΔΗΛΩΣΗ  Θ.ΔΑΒΑΚΗ για την ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Γερουλάνου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων ΥΠ.ΠΟ.Τ» στη Βουλή

 

 

Σχολιάζοντας την ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Γερουλάνου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων ΥΠ.ΠΟ.Τ» στη Βουλή, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού της ΝΔ, κ.Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για μια ακόμη φορά ο κ.Γερουλάνος φυγομάχησε. Η εισαγωγή του νομοσχεδίου που υποτίθεται ότι ρυθμίζει θέματα για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό, σε θερινό τμήμα της Βουλής, υποτιμά και τους τομείς αυτούς, αλλά κυρίως την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Ενώ το νομοσχέδιο είχε εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής, φτάσαμε να συζητείται μετά από δυο μήνες στο δεύτερο θερινό τμήμα.

Παρακολουθώντας έναν Υπουργό  να κάνει το άσπρο, μαύρο στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα θέματα αρμοδιότητάς του, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τους ειδικούς λογαριασμούς, ενώ το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο επαναφέρει τις φαύλες πληρωμές τους, αλλά επιχειρηματολογεί με θράσος για την χρησιμότητα τους. Συγκεκριμένα το άρθρο 15 αποτελεί ευθεία νομιμοποίηση των παράνομων (λόγω του ν. 3130/2003 περί μισθώσεων του Δημοσίου) μισθώσεων κτιρίων για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ αφήνεται ουσιαστικά αναιτιολόγητη η παράταση των παράνομων μισθώσεων έως το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και η συνακόλουθη καταβολή της δαπάνης των μισθωμάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό ύψους 1.040.000 €.

Αντί να επιχειρήσουν να ανασυντάξουν το δημόσιο λογιστικό και να το κάνουν ταχύτερο και αποτελεσματικότερο, επιλέγουν την εύκολη λύση σήμερα, που οδηγεί σε σκάνδαλα και αδιαφάνεια αύριο. Το έχουμε δει πολλές φορές το «έργο» αυτό.

Αλλά και στα θέματα προσωπικού ο Υπουργός δεν έδωσε καμία λύση. Όλο και περισσότεροι συμβασιούχοι υπηρετούν πέραν του 24μήνου δυνάμει ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς να είναι βέβαιοι για το μέλλον τους, ενώ θα προσπαθούν εύλογα με κάθε μέσο νομικό ή πολιτικό να μονιμοποιηθούν. Επίσης, δεν προχώρησε σε άρση του περιορισμού των άρθρων 5 & 6 του ΠΔ164/04 για το επιστημονικό προσωπικό και τους τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης που απασχολούνται σε έργα έρευνας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης μνημείων και έργων τέχνης που αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου όταν συμπληρώσουν συνολικό χρόνο απασχόλησης σ’ αυτό 24 μηνών.

Με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου λήγει η θητεία του Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΝΠΔΔ), των μελών της Εφορείας της Όπερας Θεσσαλονίκης (ΝΠΙΔ) και του καλλιτεχνικού της Διευθυντή καθώς και του Διευθυντή του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΝΠΙΔ). Αποτελεί μία φωτογραφική διάταξη, ενδεικτική των κομματικών προθέσεων της κυβέρνησης να παύσει αναιτιολόγητα και πριν τη λήξη της θητείας τους ορισμένα όργανα σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών.

Συνολικά βλέπουμε ένα τυπικό ‘πασοκικό’ νομοθέτημα που συναθροίζει ετερόκλητα μεταξύ τους θέματα με προχειρότητα και χωρίς καμιά προοπτική για το μέλλον. Αντί μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και παρά τα προεκλογικά συνθήματα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» αντιμετωπίζουμε μια νομοθεσία που μεγεθύνει τις οικονομικές ανάγκες και τα διαρθρωτικά προβλήματα και τα σπρώχνει προς τον επόμενο Υπουργό και την διάδοχη κυβέρνηση.


 

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 1743  φορές  (Εως 23/9/2010, 2:30 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).