Πολιτιστικό Καλοκαίρι στο ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΝ


«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο


  Ρίτα Αντωνοπούλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Παππά, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Στάνκογλου και άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ένα από τα κορυφαία δράματα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, που φέτος τίθεται υπό τη σκηνοθετική αντίληψη του Θέμη Μουμουλίδη, γνωστού στο ευρύ κοινό για τις επιτυχημένες παραγωγές του. Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημειώνει, «η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου μέσα σε ένα ποιητικό, εικαστικό περιβάλλον».

  Πρόκειται για το προτελευταίο έργο του Ευριπίδη, το οποίο πραγματεύεται τη θεϊκή βούληση της Άρτεμης να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, προκειμένου να φυσήξουν ούριοι άνεμοι και να κινήσει ο στόλος των Ελλήνων για την Τροία. Ο μεγάλος τραγικός ποιητής με το έργο αυτό δίνει ένα κείμενο βαθύτατα πολιτικό, κάνοντας ένα ειρωνικό και συνάμα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια, σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής. Δε θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως την αθωότητά της, καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού. 

  Η μετάφραση φέρει την υπογραφή του Κ. Χ. Μύρη, ενώ ο σκηνοθέτης διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην επεξεργασία του κειμένου. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Πάτσα, τα κοστούμια της συμπατριώτισσάς μας Παναγιώτας Κοκκορού, τους φωτισμούς αναλαμβάνει ο Νίκος Σωτηρόπουλος και τη μουσική σύνθεση ο Κωνσταντίνος Βήτα.

  Η πολυαναμενόμενη παράσταση θα ανέβει στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στις 8 Αυγούστου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 21:30, με τις τιμές των εισιτηρίων να έχουν διαμορφωθεί στα 14 ευρώ (για ενήλικες) και 10 ευρώ (για μαθητές και φοιτητές).

  Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος 27310 28878 και 27310 82470.