Ερώτηση του Θ. Δαβάκη για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΑΒΑΚΗ για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεαπόλεως.

 

 

Την ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για να ξεκινήσει τη λειτουργία του, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεαπόλεως, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, ο Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης επισημαίνει, ότι παρά το γεγονός ότι η κτηριακή υποδομή είναι έτοιμη, φιλοξενώντας πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βοιών, δεν έχουν εξευρεθεί οι απαραίτητοι πόροι, εθνικοί ή κοινοτικοί, προκειμένου  το Νέο Μουσείο της Νεαπόλεως, να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεαπόλεως, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό έργο, ένα όραμα για την ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, που πήρε «σάρκα και οστά» ύστερα από τεράστιες προσπάθειες των  κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Το κτήριο που θα φιλοξενήσει τα εκθέματα έχει πλήρως ανακαινιστεί και παραδοθεί εδώ και ένα χρόνο, με χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί από το Γ΄ ΚΠΣ. Μάλιστα κατά καιρούς, χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία  εκθέσεων και λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Δήμου Βοιών, παρέχοντας έτσι στέγη σε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων η Mουσειολογική και Mουσειογραφική μελέτη. Έκτοτε έχουν περάσει πέντε μήνες και ακόμα το έργο παραμένει στάσιμο.

Δεδομένου ότι η Λακωνία, στερείται νέων και σύγχρονων Μουσείων, αφού το νέο Μουσείο της Σπάρτης βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αποτελεί χρέος της Ελληνικής Πολιτείας να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για να ολοκληρωθεί επιτέλους το Μουσείο της Νεαπόλεως.

 

  Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

α) Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η εφαρμογή της Mουσειολογικής και Mουσειογραφικής μελέτης και πότε θα συμβεί αυτό;

β) Από πού σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη χρηματοδότηση; Θα  εντάξετε το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ ή θα χρησιμοποιήσετε εθνικούς πόρους για την ολοκλήρωση του ;

 

                                                                                                              Ο ερωτών Βουλευτής 

 

                                                                                                                  Αθανάσιος Π. Δαβάκης

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 2354 φορές  (Εως 17/9/2010, 4:00 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).