Κέντρο Πρόληψης Xρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Λακωνίας.


Ημέρα παγκοσμίως αφιερωμένη στον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών - εξαρτησιογόνων ουσιών έχει θεσμοθετηθεί η 26 Ιουνίου κάθε χρόνο. Οι σχετικές δραστηριότητες- ποδηλατοπορεία, έκθεση αφίσας, δραστηριότητα ζωγραφικής για παιδιά, ενημέρωση με παροχή έντυπου υλικού και προβολή σποτ καθώς και οι σύντομες αναφορές - έλαβαν χώρα αξιολογώντας ότι καταφέραμε να δώσουμε το μήνυμά μας «Ποδήλατο-Πάντα-Παντού».

Στόχος υπήρξε η προβολή ενός πιο υγειούς τρόπου ζωής χωρίς εξαρτήσεις. Ανάμεσα στο πολλά που συνθέτουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής είναι και η ενασχόληση με τον αθλητισμό, τον «υγιή» αθλητισμό, απαλλαγμένο από «ανθυγιεινά» κίνητρα και ντοπαρίσματα.

Η συμμετοχή στην εκδήλωσή μας τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 στο Πάρκο ΟΤΕ στη Σπάρτη υπήρξε ικανοποιητική ευελπιστώντας ότι όλοι μαζί καταφέραμε ένα στόχο, να καταστούμε ο καθένας υπεύθυνος από το πόστο του, για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες φορείς : τα 3Π (Ποδήλατο, Πόλη, Περιβάλλον), τον Σπαρτιατικό - Τμήμα Ποδηλασίας, το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Καλαμάτας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Περιφερειακό Τμήμα Σπάρτης, το 300ο Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης και τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς : τον κο Βαρζακάκο Κώστα, τη Biofresh και το Κουκούτσης Studio-Ψηφιακές εντυπώσεις καθώς και  την κα Δημητροπούλου Σταματία. Ιδιαιτέρως θα πρέπει να απευθύνουμε τις βαθιές ευχαριστίες μας στον κο Πάνο Παπαδολιά για τις πολύτιμες συμβουλές του και την πολύπλευρη επιμέλειά του στο επικοινωνιακό μέρος καθώς την κα Χριστόφιλη Παπαγιαννοπούλου για την έντονη προσωπική της συμμετοχή και βοήθεια στη διοργάνωση και υλοποίηση της εκδήλωσης, ανιδιοτελώς και χωρίς ανάγκη προσωπικής προβολής, παρόλα αυτά αποτελεί δική μας ανάγκη και υποχρέωση ηθικά να τιμούμε την υγιή προσπάθεια. Περαιτέρω, ευχαριστούμε τον κο Ιωάννη Παππουλάκο για την εθελοντική του συνεισφορά στην εκδήλωση και στη δημιουργία του νέου λογότυπου του Κέντρου, καθώς και τον κο Δημήτριο Σεφερλή για τη μακέτα και το επιστολόχαρτο του νέου λογότυπου. Ευχαριστούμε θερμά όλα τα Μ.Μ.Ε. που αφιλοκερδώς μετέδωσαν σχετικά με την εκδήλωση και επικοινώνησαν τα μηνύματά μας.

Ευχαριστούμε ακόμα θερμότερα όλους τους εθελοντές που ανώνυμα και άρα με την ουσία του εθελοντισμού συμμετείχαν καθώς και τον κόσμο που παρεβρέθηκε και έλαβε μέρος.

Βασικός στόχος υπήρξε το να καταστεί σαφές ότι η πρόληψη και η υγεία, ψυχική και κοινωνική είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση όλων μας για παράδειγμα, να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη χρήση ουσιών στους εφήβους, όπως το αλκοόλ που σύμφωνα με την έρευνα ESPAD που διεξήχθη από το Κέντρο Πρόληψης οι Λάκωνες έφηβοι 13-18 ετών αναφέρουν ότι πίνουν και κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους εφήβους στο εθνικό δείγμα. Η προσπάθεια δεν έγκειται μόνο στα χέρια των ειδικών. Μελετώντας όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά τα ποσοστά όλη η τοπική κοινωνία οφείλει να δει υπεύθυνα τις πράξεις της. Για παράδειγμα,  προσπαθώντας με τους γονείς και τα όρια που θέτουν στα παιδιά τους δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα εάν άτομα σε θέσεις ευθύνης δε φροντίζουν ώστε να τηρείται το όριο κάτω των 17 απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ σε χώρους (καφετέριες κλπ.) όπου συχνάζουν οι έφηβοι καθώς και σε κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. συναυλίες) όπου κάποιοι τις διοργανώνουν και φέρουν ευθύνη για το τι οι ίδιοι παρέχουν στα παιδιά. Τουλάχιστον είναι σημαντικό να μη γινόμαστε μια κοινωνία που εγκυροποιούμε και νομιμοποιούμε καταστάσεις επιβλαβείς με διάφορες δικαιολογίες πολλές φορές, όπως ότι αν δεν του το δώσουμε εμείς θα το βρει μόνος του ο έφηβος.

Εμβαθύνουμε, μελετάμε, εντοπίζουμε και παρεμβαίνουμε σε ψυχοπαθογενείς συμπεριφορές με στόχο να υπάρξει ένα κοινωνικό σύστημα που θα αντιστέκεται και δε θα αφομοιώνει επιβλαβείς συμπεριφορές, διότι διαφορετικά το κοινωνικό αυτό σύστημα δεν έχει ένα πρόβλημα αλλά είναι το ίδιο πρόβλημα.

Εκ της Επιστημονικά Υπεύθυνης - Ψυχολόγου κας. Έφης Μπαρμπαγιάννη