Πολιτιστικό Καλοκαίρι στο ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΝ


«Αναζητώντας τον Αττίκ» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο


 

            Μια αναδρομή χωρίς διάθεση «ρετρό», αλλά με πολλή συγκίνηση και χιούμορ αναβιώνει την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012 στη σκηνή του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου. Ένας 20μελής θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές παρουσιάζει, μέσα από μελωδίες και στίχους του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών, το ύφος και το ήθος μιας ολόκληρης εποχής, προσφέροντας στο φιλότεχνο κοινό μια από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές εμπειρίες του φετινού καλοκαιριού.

            Η παράσταση παρακολουθεί το «έπος ζωής» του Κλέωνα Τριανταφύλλου – Αττίκ (1885 - 1944) και της γενιάς του. Ξεκινά από την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα του 1900, περνάει στο Παρίσι της Μπελ-Επόκ, για να καταλήξει στην Αθήνα της εποχής του Μεσοπολέμου με τα «βαριετέ» και την περίφημη «μάντρα του Αττίκ», έναν τρόπο καλλιτεχνικής επικοινωνίας πρωτοπόρο για την ελληνική πραγματικότητα.

            Τα τραγούδια του Αττίκ, που - σημειωτέον - θεωρείται «γεννήτορας» όλων των σύγχρονων Ελλήνων τροβαδούρων, χαρακτηρίζονται από βαθύ ρομαντισμό, ευγενική μελαγχολία και λεπτό χιούμορ, αποτελούν δε συχνά ολοκληρωμένα μουσικοθεατρικά μονόπρακτα.


            Η παράσταση παρουσιάζεται στη Σπάρτη μετά την επιτυχία της στο θέατρο Badminton και υπόσχεται να μυήσει τους θεατές στις αξίες ζωής και την καλλιτεχνική τόλμη μιας εποχής εξίσου δύσκολης και μεταβατικής όσο η σημερινή. Η μουσική έρευνα και τα κείμενα είναι του Λάμπρου Λιάβα, η σκηνοθεσία – χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου και τα στιχουργικά ιντερμέδια του Γιάννη Ξανθούλη. Πρωταγωνιστούν οι Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άκης Σακελλαρίου, αλλά και η «αειθαλής» Ζωζώ Σαπουντζάκη. Το θίασο πλαισιώνει ζωντανή ορχήστρα, σε ένα υπέροχο σκηνικό.

            «Ρυθμός που “τρέχει” και δεν σε αφήνει ούτε στιγμή να πλήξεις, μουσικές που εναλλάσσουν διαθέσεις με την αίσθηση της πραγματικής ζωής σε μια παράσταση η οποία αναδεικνύει με φυσικότητα κι εκπληκτική άνεση την αξία ενός γνωστού άγνωστου καλλιτέχνη του Μεσοπολέμου» γράφει ο Γιώργος Χαρωνίτης στο «Αθηνόραμα», ενώ η Νίκος Α. Δοντάς («Καθημερινή») αναφέρει πως «…το θέαμα διαθέτει αρκετό χιούμορ, γεγονός που ισορροπεί ευχάριστα το νοσταλγικό στοιχείο, προσθέτοντας μια αίσθηση ελαφράδας… Κέφι, νοσταλγία και καλές ερμηνείες θυμίζουν στους παλαιότερους και γνωρίζουν στους νεότερους τον Αττίκ».

             Η πολυαναμενόμενη έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 μ.μ., ενώ η τιμή των εισιτηρίων είναι 15 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για τους μαθητές. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος 27310 28878 και 27310 82470.