Δήμος Ανατολικής Μάνης - Πολιτιστικά.


«Τα θαλασσινά ταξίδια του Ηρακλή και του Απόλλωνα στις παραστάσεις της αρχαίας ελληνικής κεραμικής» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 στο αίθριο του Δημαρχείου Γυθείου και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου 2012.

Πρόκειται για μία έκθεση που έχει ως επίκεντρο τη θάλασσα η οποία είναι απόλυτα συνυφασμένη με την Ελλάδα και την ιστορία της, έτσι όπως αυτή εικονογραφείται στην αρχαία ελληνική κεραμική.

Πολλές θαλάσσιες παραστάσεις των αγγείων είναι εμπνευσμένες από τη μυθολογία. Στο Γύθειο έχουν εκτυλιχθεί πολλά μυθολογικά γεγονότα αναφερόμενα στο υγρό στοιχείο.  Επιπλέον τιμούσαν τον Νηρέα, πατέρα των Νηρηίδων, αγαθοποιό θεότητα του πελάγους καθώς και τον Ποσειδώνα, τον κύριο των υδάτων, ο οποίος κρατώντας την τρίαινα σαν σκήπτρο στο ένα χέρι και ένα δελφίνι στο άλλο ήταν απεικονισμένος στα νομίσματα των Γυθειατών κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Οι θαλασσινές σκηνές της κεραμικής αποτελούν παραστάσεις που εξιστορούν τα μυθικά γεγονότα με περισσότερη  ποικιλομορφία και ελευθερία.

Στο Μουσείο, δε, του Λούβρου, φυλάσσεται μία από τις πιο πλούσιες συλλογές αρχαίας ελληνικής κεραμικής.