Ομιλία κ. Αποστολάκου στη Βουλή.


 

 

Σχέδιο Νόμου  «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας».

 

Με ψήφους 52 υπέρ (ΠΑΣΟΚ) έναντι 47 κατά (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος Κ. Κιλτίδης) σε σύνολο 99 ψηφισάντων, έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία από το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας».

 

Στη συζήτηση στη Βουλή συμμετείχε ο βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ  κ. Γρηγόρης Αποστολάκος.

  

Κατά τη συζήτηση της 02.09.2010 στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας (ΕΛΓΑ)» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τοποθετήθηκε ο Βουλευτής κ. Γρηγόρης Αποστολάκος. Στην παρέμβασή του επεσήμανε το χρόνο – εν μέσω θέρους -  που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να φέρει το σχέδιο νόμου στη Βουλή και την απουσία οποιουδήποτε προηγούμενο διαλόγου με τους φορείς του αγροτικού κόσμου της χώρας για τις ρυθμίσεις που αυτό προβλέπει.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δίνη μέσα στην οποία βρίσκεται η χώρα και η εθνική οικονομία, τονίζοντας ότι οι σημερινές, ιδιαίτερες συνθήκες απαιτούν σύνθεση απόψεων και εντατικοποίηση προσπαθειών. «Ειδικότερα για την αγροτική οικονομία και την κρίση που κι αυτή διέρχεται, χρειάζεται άμεση και ριζική αναδιάταξη, όπως επίσης μέτρα για την ανάπτυξή της και την στήριξη των αγροτών» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Στην πράξη όμως, τι έκανε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους τελευταίους 11 μήνες; Τι έργο έχει να επιδείξει στον αγροτικό τομέα; Τίποτα. Μόνο επίρριψη ευθυνών στη Νέα Δημοκρατία και ακατάσχετη παρελθοντολογία. Η Νέα Δημοκρατία κρίθηκε και εσείς κρίνεστε καθημερινά» υποστήριξε ο κ. Αποστολάκος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο νόμου σημείωσε πως «την ώρα που απαιτείται στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και πρόνοια για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, έχουμε ένα νομοσχέδιο που ούτε μεταρρύθμιση είναι, ούτε εναρμονισμένο με την προάσπιση των αγροτικών συμφερόντων. Για αυτό και το καταψηφίζουμε». Επιπλέον, ο Λάκωνας Βουλευτής διαφοροποίησε τη σημερινή στάση της Νέας Δημοκρατίας από εκείνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν αυτό ήταν στην κυβέρνηση και διατύπωνε μία διαρκή και στείρα άρνηση σε όλα. «Εμείς δεν λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εάν φέρετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναμόρφωσης και στήριξης της γεωργικής και της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα δεν θα διστάσουμε να το υπερψηφίσουμε. Μέχρι τώρα όμως αυτό δεν έχει συμβεί. Η κυβέρνηση επί 11 μήνες είναι αδρανής και αδιάφορη για την προστασία των αγροτικών νοικοκυριών που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές των γεωργικών προϊόντων και τις μειώσεις των επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτο γιατί ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα του οργανισμού αυτού και αφήνει τους Έλληνες αγρότες απροστάτευτους από την ασφάλιση της παραγωγής τους» τόνισε ο κ. Αποστολάκος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.     

 

 

 

 

Δείτε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  της Ν.Δ για το νομοσχέδιο αυτό.

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Κ. Κόλλιας, για το νομοσχέδιο «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νομοσχέδιο για το “Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας”, που συζητείται αύριο στη Βουλή, στην ουσία αίρει την προστασία από τον αγροτικό τομέα, έναν θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας. Πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο σύστημα ασφάλισης, αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η ανασφάλιστη γεωργική παραγωγή και οι ανασφάλιστοι Έλληνες αγρότες.

Αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσει και να αλλοιώσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του γεωργοασφαλιστικού συστήματος. Η πρώτη έγινε από τους ίδιους, προφανώς, εμπνευστές, το 2001, όταν -με το νόμο για τον «Ησίοδο»- επεχείρησαν να φέρουν την προαιρετικότητα και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις στο προσκήνιο.

Τους ίδιους στόχους προσπαθεί η σημερινή Κυβέρνηση να επιτύχει με το εν λόγω νομοσχέδιο. Αναφέρω ενδεικτικά:

- Καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, ενός οργανισμού κοινής ωφέλειας. Αυτό για τον αγρότη σημαίνει οριστική απώλεια μιας μεγάλης κατάκτησης: της προστασίας της παραγωγής του, της διασφάλισης του εισοδήματός του.

- Καταργείται η αυτονομία του ΕΛΓΑ, ο οποίος υποβαθμίζεται σε τμήμα μιας διεύθυνσης, η οποία εποπτεύει όλους όσους συμμετέχουν στο νέο σύστημα. Η αναγκαιότητα ίδρυσης αυτής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων, δεν αιτιολογείται, καθώς οι αρμοδιότητες που τις αποδίδονται ήδη θεσμικά ασκούνται επιτυχώς από τον ΕΛΓΑ.

- Δεν διασφαλίζεται, ούτε η υποχρεωτικότητα, ούτε η βιωσιμότητα του συστήματος ασφάλισης. Η υποχρεωτικότητα αφορά μόνο τον αγρότη, ο οποίος οφείλει να προκαταβάλει την εισφορά του. Και μάλιστα επί ποινή, αφού εάν δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα, δεν μπορεί να κάνει τίποτε – ούτε να αποζημιωθεί, ούτε να πάει λαϊκή, ούτε να πάρει δάνειο, ούτε να βγάλει άδεια αγροτικού οχήματος. Ακόμα χειρότερα, η είσπραξη της εισφοράς θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίων εσόδων, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν ο αγρότης αδυνατεί να καταβάλει την εισφορά του, το κράτος κατάσχει την περιουσία του.

- Από την άλλη, η Πολιτεία δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τις ανάλογες αποζημιώσεις. Το κράτος δύναται να μειώνει τις αποζημιώσεις, εάν αυτές υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα ετήσια έσοδα. Δύναται να δίνει προκαταβολή. Εφόσον, όμως, τα έσοδα δεν επαρκούν, μπορεί να περικόπτει το υπόλοιπο της οφειλόμενης αποζημίωσης. Επίσης, δύναται να αυξάνει το ποσοστό απαλλαγής, για καλλιέργειες που παρουσιάζουν συχνά ζημίες. Εναλλακτικά, δύναται να αυξάνει κατά βούληση την υποχρεωτική εισφορά.

- Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την οικονομική ευρωστία του ΕΛΓΑ, διότι δεν απαλλάσσεται από χρέη και τοκοχρεωλύσια, το κράτος δεν εγγυάται τυχόν δανεισμό ούτε την αποπληρωμή του δανείου, η πολιτεία δεν καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ.

- Επιπλέον, περικόπτονται πόροι που, μέχρι τώρα, κατευθύνονταν στον ΕΛΓΑ. Τελικά, ο αγρότης είναι ο κύριος συμμέτοχος στη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ με την εισφορά του.

- Δεν γνωρίζουμε ποιοι κίνδυνοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά, ποιοι ανήκουν στην προαιρετική ασφάλιση, με τι εισφορές, με τι όρους, ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης, ποιο της απαλλαγής. Όλα αυτά παραπέμπονται σε Υπουργικές Αποφάσεις. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι παραλείπεται ολοκληρωτικά η ασφάλιση του φυτικού κεφαλαίου και απουσιάζουν σοβαρότατοι κίνδυνοι από τη ζωική παραγωγή. Το βέβαιο είναι ότι ο κλάδος της υποχρεωτικής ασφάλισης συρρικνώνεται δραματικά.

- Η υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται σε όλους τους κλάδους παραγωγής. Για τις λοιπές εισφορές, δεν γνωρίζουμε το ύψος τους. Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι παραγωγοί, για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μπορεί να επιβαρυνθούν, πέραν της υποχρεωτικής και με πρόσθετη, προαιρετική και γενική εισφορά, καθώς και έξοδα εκτίμησης και επανεκτίμησης.

- Μέχρι τώρα, ο αγρότης πλήρωνε εισφορά εφόσον είχε παραγωγή. Τώρα υποχρεώνεται να πληρώσει ανεξαρτήτως παραγωγής και μάλιστα η ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής καθορίζεται με βάση και τη μέση παραγωγή ανά Νομό και την αξία του προϊόντος, παράγοντες που παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις.

- Ο ΕΛΓΑ έχει διεκπεραιώσει 13 προγράμματα ΠΣΕΑ με απόλυτη επιτυχία, όπως στις πυρκαγιές του 2007 και τους παγετούς του 2002 και 2004. Τώρα, αναίτια, τα ΠΣΕΑ μεταφέρονται στο Υπουργείο και, δια μέσου αυτού, στις Περιφέρειες, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά για πολιτικές σκοπιμότητες.

Η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί σθεναρά απέναντι σε αυτό το νομοθέτημα που καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ. Καταδικάζει αυτόν τον μηχανισμό είσπραξης εισφορών και δίωξης των αγροτών. Καλούμε την Υπουργό να ανακαλέσει αυτό το ψευδεπίγραφο «σύστημα ασφάλισης» της αγροτικής δραστηριότητας, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα της τελευταίας ελπίδας για προστασία του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη».

 

 

 

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 2783 φορές  (Εως 17/9/2010, 4:00 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).