Επικαιρότητα - 29/5/2024


ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2024 - Oι Eκδηλώσεις Tιμής και Mνήμης για τον Κων/νο Παλαιολόγο

Ημέρα τιμής και μνήμης η 29η Μαΐου, με  τον Ελληνισμό να ενθυμείται την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και την ηρωική θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, μαζί με τους υπερασπιστές της Βασιλίδας των Πόλεων.

Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος και η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και εκφώνηση ομιλίας από τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννη Πολέμη, με θέµα: «Ο τελευταίος μεγάλος Αγώνας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου».

Εν συνεχεία έγινε μετάβαση των επισήμων στον Ανδριάντα του πεσόντος αυτοκράτορα στην πλατεία Μυστρά, όπου τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο Τρισάγιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση τραγουδιών για την Άλωση από την χορωδία του Δημοτικού σχολείου Μυστρά – Αγίου Ιωάννη.   

Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


==========