Επικαιρότητα - 8/4/2024


Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στο κτίριο του Διοικητηρίου της Π.Ε Λακωνίας

Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό με καταρρεύσεις κτιρίων και εγκλωβισμό εργαζομένων και πολιτών με την κωδική ονομασία «Σεισίχθων 2024», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Το σενάριο περιλάμβανε μερική κατάρρευση κτηρίων, εκδήλωση πυρκαγιάς στο υπόγειο του Διοικητηρίου, ανατροπή οχήματος και εγκλωβισμό εργαζομένων και πολιτών.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συμμετοχή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και συμμετείχε με 13 μέλη, 2 οχήματα και διασωστικό εξοπλισμό.
Μας ανατέθηκε η έρευνα του βορειοανατολικού τμήματος του κτηρίου όπου και εντοπίστηκε τραυματίας εργαζόμενος από πτώση στον ακάλυπτο χώρο μεταξύ των κτηρίων (αίθριο), στον οποίο παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, απεγκλωβίστηκε και παραδόθηκε στο γερανοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής.
Η άσκηση οργανώθηκε από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λακωνίας, και συμμετείχαν το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Πολιτική Προστασία του Δ. Σπάρτης, το ΕΚΑΒ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Λακωνίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Περιφερειακό Τμήμα Σπάρτης, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Λακωνίας και οι εργαζόμενοι στο Διοικητήριο Λακωνίας.
Σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Νέο Μητρώο Ε.Ο. Πολιτικής Προστασίας, για τη σωστή αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.

Από την Γραμματεία ΔΣ

=========