Ο εορτασμός του Μαη-Νικόλα στον Καραβά.


Ο εορτασμός του Μαη-Νικόλα στον Καραβά

 

Με κατάνυξη εορτάστηκε, την Κυριακή 13 Μαΐου 2012, η μνήμη του Οσιομάρτυρος Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις (Μάη-Νικόλα) στο ομώνυμο ξωκλήσι στον Καραβά, στο οποίο τελέσθηκε Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας.

Κατόπιν της Θείας Λειτουργίας, σε ένα ιδιαιτέρως όμορφο ανοιξιάτικο τοπίο, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο μικρό γλέντι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά. Φέτος, για πρώτη φορά, κράτησε μουσική συντροφιά στους παρευρισκομένους ο ιεροψάλτης της ενορίας Πέτρος Διαμαντάκος, ενώ δημοτικούς σκοπούς τραγούδησε ο κ. Ιωάννης Γεωργανές.

 «Γόνε Ἀσίας, Ἑλλάδος κλέος, πολλὰς ὑποστὰς Νικόλαε βασάνους»

Ο Οσιομάρτυρας Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουνένοις πιθανολογείται πως γεννήθηκε στην Μικρά Ασία την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η φήμη της αρετής και της ανδρείας του έφτασε μέχρι την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη και μάλιστα ο  τότε αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός τον διόρισε αρχηγό του αυτοκρατορικού αποσπάσματος της Λάρισας.

Όταν οι Άβαροι έφτασαν μέχρι τη Θεσσαλία, ο Νικόλαος προσπάθησε να τους αναχαιτίσει. Όμως, εκείνοι επικράτησαν και ξεκίνησαν σφαγές και λεηλασίες. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή και κατέφυγαν σε ορεινά μέρη. Μαζί και ο Νικόλαος, με όσους στρατιώτες του είχαν απομείνει, κατευθύνθηκε στο δάσος που βρισκόταν στο όρος Βουνένης, όπου υπήρχαν πολλοί ασκητές και μαζί με τους στρατιώτες του έζησαν ασκητική ζωή.

Κάποιο βράδυ, κι ενώ ο Όσιος προσευχόταν ένας άγγελος εμφανίστηκε και του φανέρωσε το μαρτυρικό του τέλος. Πράγματι, οι εχθροί τους ανακάλυψαν, τους συνέλαβαν και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια με σκοπό να αρνηθούν την πίστη τους. Ο Νικόλαος κατόρθωσε να ξεφύγει, εν αντιθέσει με τους συντρόφους του, που θανατώθηκαν μένοντας αμετακίνητοι στα πιστεύω τους.

Ο Όσιος κατευθύνθηκε προς την Καρδίτσα, όπου στο χωριό Βούνενα βρήκε κατάλληλο τόπο άσκησης. Όμως οι επιδρομείς τον ανακάλυψαν, τον συνέλαβαν και υποβάλλοντάς τον σε βασανιστήρια πιέζοντάς τον να αρνηθεί την πίστη του βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσιομάρτυρος Νικολάου του Νέου στις 9 Μαΐου.

 

Πηγή: e-karavas.gr Φωτογραφίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά