Επικαιρότητα - 2/11/2023


Λαμπρή η πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα

Την μνήμη των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, και της μητρός αυτών Θεοδότης, εόρτασε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 η Εκκλησία μας και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης πανηγύρισε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η φερώνυμη ιστορική Ιερά Μονή στον Πάρνωνα.

Ειδικότερα, το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο πανηγυρικός Όρθρος και η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου και αρκετών κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης ευχαρίστησε για την τιμητική του παρουσία τον Μητροπολίτη Ξάνθης εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Λακεδαιμονίας για την ευγενική προσφώνησή του και τον Ηγούμενο της Μονής, Πανοσ. Αρχ. Γρηγόριο Βαλτογιάννη, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας, για την εγκάρδια φιλοξενία, απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής στους ευλαβείς προσκυνητές.

Κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών απότμημα των ιερών λειψάνων των Αγίων Ιαματικών Αναργύρων.

========