Επικαιρότητα - 28/10/2023


Με ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ανακύκλωση, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης «Εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο με θέμα την ανακύκλωση», είναι ανοιχτό στο κοινό και θα διεξαχθεί την εβδομάδα από 30 Οκτωβρίου έως  4 Νοεμβρίου 2023. Θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις, όπως η Καλαμάτα, η Σπάρτη (31/10/2023), η Τρίπολη, η Κόρινθος, το Άργος και το Ναύπλιο, προσκαλώντας κάθε μέρα σε μια διαφορετική πόλη της Πελοποννήσου, κοινό όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των μικρών μας φίλων, να γνωρίσουν τη δράση της Περιφέρειας αλλά και να ενημερωθούν για τις σύγχρονες έννοιες και αρχές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Σε κάθε πόλη, το φεστιβάλ θα δίνει την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως το καλλιτεχνικό εργαστήρι ανακύκλωσης, όπου οι συμμετέχοντες, και πρωτίστως τα παιδιά, θα μπορούν να μετατρέψουν με δημιουργικό τρόπο τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε λειτουργικά και χρήσιμα αντικείμενα, να κερδίσουν αναμνηστικά δώρα και να λάβουν μέρος και σε άλλα βιωματικά διαδραστικά παιχνίδια ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν τα παλιά τους ρούχα μέσω του προγράμματος ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού Fabric Republic.

Επιπλέον, η συναρπαστική αυτή εβδομάδα δράσεων θα επιτρέψει στους πολίτες να γνωρίσουν τα εμβληματικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια, αλλάζοντας την καθημερινότητα όλων προς το καλύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο κάθε Δήμος της Πελοποννήσου διαχειρίζεται τα απορρίμματά του με τις πλέον σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους, μέσα από τρεις διαχειριστικές ενότητες απορριμμάτων, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, την Καλλιρρόη Μεσσηνίας και τη Σκάλα Λακωνίας, καθεμιά εκ των οποίων αποτελείται από μια Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Επιπλέον έχουν συσταθεί δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στο Σπαθοβούνι Κορινθίας και τη Νέα Κίο Αργολίδας.

Οι μονάδες αυτές αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και παράγουν πράσινη ενέργεια με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους της περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και τελικά, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Αμέσως μετά το τέλος του φεστιβάλ, θα υπάρξουν ενημερωτικές επισκέψεις σχολείων από όλους τους νομούς στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, όπου οι μαθητές θα γνωρίσουν από κοντά τη διαδρομή της ανακύκλωσης και τα οφέλη της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων στην τοπική κοινωνία.

=====