Επικαιρότητα - 1/10/2023


Θριάμβευσε ο Ζησιμόπουλος στο 41ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος με χρόνο 19:55:02, είναι ο μεγάλος νικητής του 41ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, επιτυγχάνοντας την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος με την 3η συνεχόμενη νίκη του, έγραψε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του ιστορικού αγώνα το όνομά του, καθώς κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 20 ωρών, διαγράφοντας τον εκπληκτικό χρόνο 19:55:02. Το ιστορικό ρεκόρ κατείχε ο Υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος από το 1984 με χρόνο 20:25:00.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι χρόνοι περασμάτων του Αγρινιώτη δρομέα ήταν καταιγιστικοί. Σε όλα τα χωριά που διέσχισε, οι κάτοικοι τον ανέμεναν προκειμένου να δώσουν κουράγιο στην υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, και ήταν αυτή που τον οδήγησε στον μεγάλο Θρίαμβο!

Το 41ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ξεκίνησε στις 7:00 πμ του Σαββάτου 30/9/2023, από την Διονυσίου Αεροπαγίτου, με φόντο την Ακρόπολη, όπου πήραν εκκίνηση 380 δρομείς από 50 χώρες του κόσμου. Από νωρίς κεφαλή στον αγώνα πήρε ο Βραζιλιάνος Jzandosa, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να αποσπαστεί από το κυρίως γκρούπ που ακολουθούσε, με γρήγορο ρυθμό. Μετά την κάλυψη απόστασης ίση με αυτή του Μαραθωνίου, ο Φώτης Ζησιμόπουλος ανέβασε ρυθμό καταφέρνοντας μάλιστα να καλύψει την  διαφορά από τον προπορευόμενο αθλητή, και να περάσει εκείνος στην κεφαλή του αγώνα, δείχνοντας τις διαθέσεις του για έναν καλύτερο χρόνο από τον περσινό.

Ο Ζησιμόπουλος έφτασε στα μισά του αγώνα σε χρόνο 9 ώρες, και 15 λεπτά, και πέρασε τα 145χλμ σε 11ώρες και 20 λεπτά, καταρρίπτοντας έτσι το ατομικό του ρεκόρ στο Σπάρταθλον, κατά μία ώρα, με συνέπεια την αύξηση της διαφοράς από τον 2ο αθλητή Νορβηγό Horvik Simen, που ακολουθούσε κατά πόδας.
 

Στην πόλη της Σπάρτης η δημοτική αρχή είχε προετοιμαστεί καταλλήλως για ακόμη μια χρονιά, και ανέμενε τον Φώτη Ζησιμόπουλο στο άγαλμα του Βασιλιά των Σπαρτιατών Λεωνίδα, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πέτρο Δούκα & τον Πρόεδρο του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΥ Κωστή Παπαδημητρίου.  Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι, το Σπάρταθλον τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Σπάρτης, ο οποίος τιμά τους 3 πρώτους νικητές  του αγώνα, στις κατηγορίες Ανδρών & Γυναικών, με μια ιδιαίτερη τελετή Βράβευσης η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή το βράδυ στις 9:00 μμ και καλεσμένοι είναι εκτός από αθλητές, όλοι οι πολίτες της πόλης

Η στιγμή άφιξης του Φώτη Ζησιμόπουλου ήταν το κάτι άλλο, καθώς ξεσήκωσε ευχάριστα τις εκατοντάδες κόσμου, οι οποίοι  ανέμεναν υπομονετικά τον ερχομό του στο σημείο τερματισμού.

Στην 2η θέση τερμάτισε ο Νορβηγός Holvik Simen με διαφορά 2 ωρών και 17 λεπτών πίσω από τον Ζησιμόπουλο.

Στην 3η θέση του αγώνα είχαμε τον τερματισμό της πρώτης Γυναίκας της Αμερικανίδας Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Herron Jacquelyn Camille, η οποία τερμάτισε με διαφορά 2 ώρες και 35 λεπτά πίσω από τον Ζησιμόπουλο.

Οι τερματισμοί συνεχίζονται και ολοκληρώνονται στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής όπου συμπληρώνεται το χρονικό όριο των 36 ωρών του αγώνα.

Άξια λόγου για ακόμη μια φορά η προσπάθεια όλων των Εθελοντών που φροντίζουν απρόσκοπτα για τις ανάγκες της διοργάνωσης, και αποτελούν τους αφανείς ήρωες του αγώνα.

To Σπάρταθλον τελεί υπό την Αιγίδα των Δήμων Σπάρτης και Αθηναίων, και των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού! Έχει την εποπτεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων I.A.U.

==========