Επικαιρότητα - 15/8/2023


Mε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, τα θυρανοίξια του ιστορικού παλαιοχριστιανικού Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδέας Δήμου Ευρώτα

Το απόγευμα της Κυριακής 13 Αυγούστου 2023 τελέσθηκαν, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, τα θυρανοίξια του ιστορικού παλαιοχριστιανικού Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδέας.

Το έργο, που ήταν ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και διήρκεσε τρία χρόνια,  είχε προϋπολογισμό 1.035.000 €.   

Ακολούθησε, εντός του Ναού, η τέλεση Ιεράς Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο του Ναού, έλαβε χώρα η σχετική εκδήλωση όπου αρχικά τον λόγο έλαβε η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε ότι η ημέρα αυτή είναι χαρμόσυνη γιατί όχι μόνο αποκαταστάθηκε ένα ιστορικό μνημείο, αλλά αποδόθηκε και στη λατρεία.

Ακολούθως, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος στάθηκε στην καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που θα πρέπει να αποτελεί οδοδείκτη για μελλοντικά έργα, τονίζοντας παράλληλα ότι ιστορικοί Ναοί σαν αυτόν που αποκαταστάθηκε αποτελούν τη ζώσα ορθόδοξη παράδοση. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε για την συμβολή τους την Υπουργό Πολιτισμού και τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον σεπτό Ποιμενάρχη κ. Ευστάθιο, ο οποίος ευχαρίστησε αρχικά τον Θεό που επέτρεψε την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου. Στη συνέχεια εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της αποακτάστασης μέσα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας. Ιδιαίτερα για τους Ιερούς Ναούς μας επισήμανε ότι αποτελούν σχολεία, νοσοκομεία ψυχών και φωτεινούς πνευματικούς φάρους, ενώ ταυτόχρονα αδελφοποιούν τους εισερχομένους σε αυτούς και ενώνουν γενεές.

Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Απιδέας, στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, καθώς και στους δύο ιεροψάλτες του Ιερού Ναού, τους κυρίους Λεωτσάκο και Λαμπράκο. (φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς).

=========