Επικαιρότητα - 6/12/2022


Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη

"Αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε προβλήματα και εμπόδια σε μία Περιφέρεια η οποία χτυπήθηκε καίρια από την δεκάχρονη οικονομική κρίση και θεωρώ ότι σιγά - σιγά τα καταφέρνουμε, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Βήμα - βήμα, διορθώνουμε προβλήματα και είναι βέβαιο ότι με τη βοήθεια της κυβέρνησης, την δική σας βοήθεια και στήριξη ως πρωθυπουργός, η Πελοπόννησος μπορεί να προσδοκά σ’ ένα καλύτερο μέλλον".

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υποδεχόμενος το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022, στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το μεσημέρι - επικεφαλής μεγάλου κλιμακίου υπουργών - παρουσίασε στο Πνευματικό Κέντρο της αρκαδικής πρωτεύουσας το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030, προϋπολογισμού 5,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα και αρκετές πρόσθετες παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός - ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, ενώ το βράδυ εκφώνησε ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο -, είχε στα γραφεία της Περιφέρειας κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που την απασχολούν και στα οποία έγιναν αναφορές από τον πρωθυπουργό στη συνέχεια, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Μεταξύ αυτών και το θέμα με τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι ο πυρήνας του Μαινάλου θα κηρυχθεί «απάτητος δρυμός».

Χαιρετίζοντας τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης κ. Νίκας - παρουσία του συνόλου των αντιπεριφερειαρχών, χωρικών και θεματικών, καθώς και των συμβούλων της περιφερειακής Αρχής - σημείωσε: "Είμαστε, έμπρακτα, στο πλευρό σας, στον αγώνα που δίνετε για την επίλυση των προβλημάτων, είμαστε μπροστά στην προσπάθεια γα την καινοτομία και την μεταρρύθμιση - έχουμε συνείδηση ότι μόνο με μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα η πατρίδα μας θα ξεπεράσει εμπόδια και προβλήματα και θα πάει μπροστά. Συγχαρητήρια για όσα έχετε επιτύχει, στην οικονομία, στην ισχυροποίηση της εθνικής μας άμυνας, στην βελτίωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας".

Απαντώντας στον κ. Νίκα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά "στην σημαντική δουλειά που κάνετε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην άριστη συνεργασία που η Περιφέρεια έχει με την κεντρική κυβέρνηση", για να επισημάνει στη συνέχεια: "Είναι μια τέτοια συνεργασία, ώστε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την ιστορική αυτή Περιφέρεια. Ενα σχέδιο στο οποίο αποκαλύπτεται η θεώρησή μας ως προς την ανάπτυξη της Πελοποννήσου - πράσινη αναπτυξιακή μετάβαση, καινοτομία, σύζευξη απαιτήσεων αγοράς και εργασίας", τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε καταλήγοντας: "Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της Πελοποννήσου, καθώς σε αυτή συγκεντρώνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλης της χώρας. Ηδη συντελούνται αλλαγές ημέρα με την ημέρα", σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην επίσκεψή του νωρίτερα στην επένδυση μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας στην ΒΙΠΕ Τρίπολης. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους 18 επιχειρήσεων και από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ επισκέφθηκε και αρκαδική εταιρεία ανακύκλωσης, είχε δε στη συνέχεια συνάντηση με τον δήμαρχο της Τρίπολης Κώστα Τζιούμη αλλά και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αστέρα.

 Ακολούθησε στις 12 το μεσημέρι η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης. Προλογίζοντας τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης κ. Νίκας σημείωσε: "Οπως σας είναι γνωστό, η Περιφέρειά µας πλήγηκε καίρια από τη 10χρονη οικονομική κρίση, µε αποτέλεσµα την πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση, παρά τα σπουδαία συγκριτικά της πλεονεκτήματα, στον διαχρονικό πολιτισμό, την παραγωγή προϊόντων μεσογειακής διατροφής και το περιβάλλον. Ομως, αγωνιζόµαστε, κ. πρωθυπουργέ, συνεργαζόµενοι και ομονοούντες, μεταξύ µας και µαζί σας, να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήµατα, να βελτιώσουμε υποδομές και να αντιστρέψουµε την αρνητική κατάσταση - και µπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα καταφέρνουµε. Η θετική πορεία και εικόνα της πατρίδος µας σε πληθώρα κρίσιμων θεμάτων – από την εξωτερική πολιτική, τους εξοπλισμούς και την άμυνα, την οικονομία και τις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την αντιμετώπιση της ανεργίας-, απαιτεί όχι εφησυχασµό αλλά ένταση της προσπάθειας, στήριξη του αγώνα σας, µε τον λόγο και την πράξη, από όλους µας.

Οι μεταρρυθμίσεις παντού και συνεχώς, η σύγκρουση µε τα συμφέροντα της στασιµότητας, η καινοτομία, η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, η στήριξη των αδύναµων συμπολιτών µας, η διαφάνεια, η πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού, πρέπει να αποτελούν πυξίδα για όλους μας. Στηρίζουµε αποφασιστικά τον αγώνα σας, κατανοούµε τις δυσκολίες και συμμµεριζόµαστε τις πικρίες από ανθρώπους και συμφέροντα κάθε µορφής. Δεν είσαστε όμως µόνος σε αυτό τον αγώνα. Δίπλα σας είµαστε πολλοί. Ολοι εμείς που κατανοούµε πως οι μεταρρυθμίσεις, η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για την προκοπή του τόπου και τελικά υπέρτατη πατριωτική πράξη. Καλώς ήρθατε κ. πρωθυπουργέ, στην Πελοπόννησο, οι κάτοικοι της οποίας έδωσαν -διαχρονικά- τα πάντα για την πατρίδα".

"Κρίναμε σκόπιμο την ίδια φροντίδα που δείχνουμε για τα μεγάλα τουλάχιστον δύο αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να τη δείξουμε σε κάθε Περιφέρεια της πατρίδας μας, διότι έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά, αλλά και το επιτελείο μου, την έννοια της δίκαιης ανάπτυξης", τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του. Για να σημειώσει στη συνέχεια: "Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι καμία Περιφέρεια της χώρας, καμία Περιφερειακή Ενότητα, δεν μένει πίσω και ότι ο πολίτης της πατρίδας μας, ασχέτως που ζει, έχει τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψει στη ζωή του, αλλά και την ίδια πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε, όντως, στην πατρίδα μας να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών".

=========