Επικαιρότητα - 25/11/2022


Συνάντηση Νεοκλή Κρητικού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης - Προσέλκυση εργατών γης από τρίτες χώρες

Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, συναντήθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, ο Bουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός μετέφερε στον κ. Υπουργό την αγωνία τη δική του και των περισσότερων βουλευτών της περιφέρειας, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες της αγωνίας των συμπολιτών μας για την επίλυση του προβλήματος των εργατών γης.

Το πρώτο βήμα έγινε, με την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος μετάκλησης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, όπως επίσης και με την άρση του περιορισμού των θέσεων εργατών ανά περιφερειακή ενότητα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022.

Επιπλέον, μαζί με τον Υπουργό επικοινώνησαν με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και ζήτησαν την άμεση προώθηση λύσης για την προσέλκυση εργατών γης από τρίτες χώρες, στο πρότυπο της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Μάλιστα, πρότειναν συγκεκριμένα την περίπτωση της Ινδίας, η οποία είναι έτοιμη - σύμφωνα με διαβεβαίωση από τον Ινδό Πρέσβη - να συνεργαστεί στον τομέα αυτό.

Νεοκλής Κρητικός : Πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος των εργατών γης

Με τη χθεσινή τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιλύεται πρόσκαιρα το πρόβλημα μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική περιφέρεια και ειδικά για τη Λακωνία, που απασχολεί καθημερινά τους συμπολίτες μας, ειδικά αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η ελαιοκομική περίοδος.

Η έλλειψη εργατών έχει δύο πτυχές: η πρώτη είναι ο περιορισμένος αριθμός θέσεων ανά περιφερειακή ενότητα και η δεύτερη είναι ο περιορισμένος αριθμός εργατών.

Με την άρση του περιορισμού των θέσεων μέχρι το τέλος του χρόνου οι 250 εκκρεμείς αιτήσεις θα προχωρήσουν και όσες αιτήσεις γίνουν από δω και πέρα θα γίνουν δεκτές. Θα υπερκαλυφθεί έτσι το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αύξηση των θέσεων, αίτημα το οποίο είχε τεθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Η δεύτερη, θα λυθεί με τις διακρατικές συμφωνίες που προωθούνται, όπως έγινε προχθες με την Αίγυπτο.

Ο κ. Νεοκλής Κρητικός στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ανέφερε: «Έθεσα από κοινού με τον βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύση Ακτύπη προς τους αρμόδιους Υπουργούς αίτημα για αντίστοιχη συμφωνία και με την Ινδία, μία χώρα με καλούς και έμπειρους εργάτες γης. Είναι καιρός να λύσουμε το ζήτημα των εργατών γης οριζόντια και κάθετα».

Οι πρώτες ενέργειες έχουν ήδη γίνει, ενώ και ο Ινδός πρέσβης ο οποίος είναι πολύ θετικός στην προοπτική αυτή, ενημέρωσε ότι είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν μία γέφυρα συνεργασίας με την χώρα μας.

=========