Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης


Ελληνορουμανική φιλία με την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης.

Tην Κυριακή, στις 18 Μαρτίου 2012 , η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη - Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης υποδέχτηκε δεκαέξι παιδιά με ρουμανική καταγωγή. Μαμάδες, μπαμπάδες και μια καλοσυνάτη γιαγιά συνόδεψαν τα παιδιά που είχαν βάλει τα δυνατά τους να μας καταπλήξουν. Παιδάκια προσχολικής ηλικίας έως και μαθητές/μαθήτριες των τελευταίων τάξεων του δημοτικού κάθησαν σε κύκλο και συζήτησαν με κέφι και ιδιαίτερη οξύνοια έννοιες όπως μουσείο, πινακοθήκη, έκθεση, συλλογή, έκθεμα.

Παρατήρησαν τις φωτογραφίες του «ταπεινού παραδείσου» της Ευγενίας Κουμαντάρου, διατύπωσαν εύστοχες σκέψεις, αποκάλυψαν συναισθήματα, διευκρίνισαν τον όρο «αφηρημένη» τέχνη και απέδειξαν ότι αποτελούν ένα ώριμο και εκλεπτυσμένο κοινό.

Επιστροφή στον κύκλο. Τα παιδιά καθισμένα το ένα απέναντι στο άλλο έδωσαν περισσότερο τον λόγο στους μικρούς και τις μικρές της συντροφιάς για να δημιουργήσουν με τις φωτογραφίες μία ιστορία. Η ιστορία τους έδεσε μαζί πολλές φωτογραφίες και ξετύλιξε τις καθημερινές δουλειές του παππού και της γιαγιάς:  «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας παππούς και δούλευε με το γαϊδουράκι του. Όργωνε, τάιζε το γαϊδουράκι του, πήγαινε στο χωράφι του, σκάλιζε, καλλιεργούσε τη γη και γενικά φρόντιζε το χωράφι του.

Πήγαινε και με τη γιαγιά και μάζευε τις ελιές, τα πορτοκάλια. Μαζί πήγαιναν να ταϊσουν τις κότες και την αγελάδα. Από την αγελάδα έπαιρναν το γάλα και έφτιαχναν και τυρί. Φύτευαν και πότιζαν τα δέντρα. Πήγαιναν στα πρόβατα, τις κότες και έπαιρναν τα αβγά τους.

Όλες αυτές τις δουλειές τις έκαναν την ημέρα. Και στο τέλος ο παππούς έσκαγε ένα φιλάκι στο μάγουλο της γιαγιάς».

Η συνέχεια υπήρξε εξίσου δημιουργική και προσαρμοσμένη στην ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού. Στο Εργαστήρι της Πινακοθήκης, με την καθοδήγηση της ζωγράφου-εκπαιδευτικού Μαρίας Οικονόμου, ζωγράφισαν την ιστορία τους επιλέγοντας μέγεθος, ποιότητα χαρτιού και υλικά.

Σε επόμενο στάδιο θα «ζωντανέψουν» τα σχέδιά τους, θα τα κινήσουν δηλαδή με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η επίσκεψη αυτή εγκαινιάζει μια σειρά επισκέψεων που θα ακολουθήσουν με τα παιδιά της ρουμανικής κοινότητας και με πρόγραμμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους σε συνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑ» που εκπροσωπεί η Πρόεδρός του Γριγορούτσα Κορίνα.