Επικαιρότητα - 15/9/2022

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης
Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η Εκκλησία μας εόρτασε, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.
Ομιλία εξεφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτας, ο οποίος αναφέρθηκε στην θλιβερή επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή. Μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους χιλιάδες τελειωθέντες συμπατριώτες μας κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής.
Κατακλείοντας την λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ευστάθιος μίλησε για την Μικρασιατική Καταστροφή και τα μηνύματα που μπορεί να αντλήσει ο Ελληνισμός σήμερα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Ιδιαίτερα στάθηκε στο φρικτό μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και τη θυσία των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Χώρα μας να έχει ειρήνη και ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός να ενδυναμώνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας.
Οι Χαιρετισμοί του Σταυρού στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης
Tο απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ενοριακό Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, κατά τη διάρκεια του οποίου τελέσθηκε και η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού.
Παράλληλα, ενόψει της εορτής του Αγίου Νικήτα, ο οποίος είναι προστάτης των Εφέδρων Αξιωματικών, ευλογήθηκε η αρτοκλασία που πρόσφερε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λακωνίας.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ευστάθιος στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην Μικρασιατική καταστροφή και στην ανάγκη, αφενός να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των δραματικών αυτών γεγονότων, αφετέρου να διδαχθούμε από την τραγωδία αυτή, ώστε να μην επαναλάβουμε στο μέλλον παρόμοια λάθη. Στη συνέχεια ευχήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λακωνίας υγεία και ευόδωση των σκοπών του Συνδέσμου. Ολοκληρώνοντας παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον καθηγητή - φιλόλογο και θεολόγο κ. Ανδρέα Μοράτο, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στον βίο, την ισχυρή προσωπικότητα, τον πατριωτισμό και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
======