Επικαιρότητα - 15/9/2022


197η Επέτειος για το Ολοκαύτωμα στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά Δήμου Ευρώτα

Το Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά, ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο του Δήμου Ευρώτα, αποτέλεσε το καταφύγιο 300 περίπου κατοίκων του χωριού κατά την πολιορκία του Αιγύπτιου Ιμπραήμ Πασά στην Πελοπόννησο στην προσπάθειά του να καταπνίξει τον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον τούρκικο ζυγό.

Οι Βρονταμίτες με σθένος και τόλμη αντιστάθηκαν στον εχθρό και αρνήθηκαν να παραδοθούν ώσπου στις 15 Σεπτεμβρίου 1825 ο Ιμπραήμ και τα στρατεύματά του ανατίναξαν την οροφή του μοναστηριού κι έκαψαν ζωντανούς όλους τους έγκλειστους. Η ημέρα εκείνη πρόσθεσε μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία του τόπου μας και του Ελληνισμού.

Επιπλέον, το Παλαιομονάστηρο στον Δήμο Ευρώτα έχει σπουδαία πολιτιστική αξία, καθώς χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και το εσωτερικό του κοσμούν εξαιρετικές βυζαντινές τοιχογραφίες από διαφορετικές περιόδους. Παράλληλα βρίσκεται σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ή σημάδι του σύγχρονου πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου Βρονταμά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα διεξήχθησαν και φέτος, το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου 2022, οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Δήμος Ευρώτα και το Συμβούλιο της Κοινότητας Βρονταμά, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων του Παλαιομονάστηρου.

«Χρέος  μας είναι να τιμούμε τους ένδοξους νεκρούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να ζούμε ελεύθεροι. Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους προγόνους μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος και συμπλήρωσε: «Κρατάμε τη θυσία των Βρονταμιτών ως φυλακτό και βαριά παρακαταθήκη για το έθνος μας. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο αναβαθμίζουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις, διαφυλάσσοντας ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες τους».

Να σημειωθεί ότι την παραμονή της επετείου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, διεξήχθη ο καθιερωμένος 12ος «Δρόμος Θυσίας». Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, περπάτησαν από τον Βρονταμά  και έφτασαν να προσκυνήσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων. Εκεί τους περίμενε ο Δήμαρχος Ευρώτα, ο οποίος τους συνεχάρη, απονέμοντάς τους αναμνηστικό μετάλλιο.

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν το βράδυ στην πλατεία Βρονταμά, με την προβολή ιστορικού αρχειακού υλικού για τη θυσία των Βρονταμιτών. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας και ειδικότερα από τα παιδιά τμήματα παραδοσιακών χορών, με τη συμμετοχή του χορευτικού Γερακίου, καθώς και η χορωδία «Λιόπετρα» του συλλόγου Νέοι Ορίζοντες.

=======