Κατηχητικό Σχολείο Κοκκινορράχης.


Επίσκεψη Κατηχητικού Σχολείου Κοκκινορράχης στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη

 

Μια ιδιαίτερη εκδρομή πραγματοποίησαν τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου Κοκκινορράχης την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012. Με τη συνοδεία των γονέων τους, του εφημερίου τους π. Συμεών Παπαγεωργίου και της κατηχήτριας Παπαδοπούλου Δέσποινας (νηπιαγωγού), μετά τον Κυριακάτικο Εκκλησιασμό, επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ελιάς και λαδιού στην Σπάρτη.

Εκεί, με πολύ ενδιαφέρον ξεναγήθηκαν στις άριστες εγκαταστάσεις του μουσείου, ανατρέχοντας στο παρελθόν.  Το μουσείο αυτό έχει ως κύριο σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού και της τεχνολογίας της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική και γενικότερα τη μεσογειακή ταυτότητα.

Αξιόλογη ήταν η έκθεση για την Μύρτιδα, που, πέρα από τον εντυπωσιασμό που προκαλεί το αναπλασμένο πρόσωπο ενός παιδιού που έζησε στην αρχαιότητα, θέλει να δείξει πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Η έκθεση αποτελείται από τις εξής ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα σε Ελλάδα και Γαλλία για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών και στην τρίτη η βήμα προς βήμα ανάπλαση του προσώπου και οι τεχνικές της.

Τελικά, σε μια τελευταία στροφή, ο επισκέπτης της έκθεσης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την αναπλασμένη Μύρτιδα.

 

 

πηγή:Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης - Φωτογραφίες:Φ. Πανούσης