Επικαιρότητα - 15/8/2022


Θετικός ο απολογισμός των φετινών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης στην Ταϋγέτη

Με τη βοήθεια του Θεού, και ύστερα από την επιβεβλημένη διετή αναστολή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι άρτιες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης στην Ταϋγέτη άνοιξαν το φετινό Καλοκαίρι ξανά τις πύλες τους, για να υποδεχθούν περίπου 300 αγόρια και κορίτσια απ’ όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια.

Τα παιδιά και οι έφηβοι, σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον στον Ταΰγετο, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία, που δύναται να λειτουργήσει ως οδοδείκτης για την υπόλοιπη ζωή τους. Στις λίγες ημέρες της παραμονής τους, γνώρισαν την αξία της προσευχής, εμβάθυναν  στον Λόγο του Θεού με απλό και κατανοητό τρόπο, έμαθαν να συμβιώνουν με κανόνες, μοιράστηκαν νεανικούς προβληματισμούς, διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, γνώρισαν καλύτερα τον εαυτό τους, κοινωνικοποιήθηκαν, ψυχαγωγήθηκαν και έπαιξαν.

Σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, που είναι ο εμπνευστής και η "ψυχή" των Κατασκηνώσεων Ταϋγέτης, αποτελούσε ένα χαρμόσυνο όσο και ψυχωφέλιμο γεγονός, τόσο για τους κατασκηνωτές και τις κατασκηνώτριες, όσο και για τα στελέχη και τους λοιπούς διακονούντες. Ο σεπτός Ποιμενάρχης, παρά το επιβαρυμένο πρόγραμμά του, επισκέφθηκε και τις πέντε κατασκηνωτικές περιόδους, έτσι ώστε να απευθύνει τον πατρικό του λόγο στα παιδιά, αλλά παράλληλα ν’ ακούσει τους εύλογους προβληματισμούς τους και να απαντήσει σε καίρια ερωτήματά τους.

Φέτος, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την πανδημία, δεν κατέστη δυνατή η διοργάνωση εορτών για την λήξη κάθε περιόδου, έτσι ώστε και οι γονείς να πάρουν μια γεύση από το κλίμα αγάπης, φιλίας και συνεργασίας που υπήρχε στην Ταϋγέτη. Ωστόσο, και μόνο τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών τους, όσο και οι γλαφυρές περιγραφές όσων έζησαν, ήταν αρκετά για να κατανοήσουν κι αυτοί τον σημαντικό ρόλο των Κατασκηνώσεων, ώστε τα παιδιά να κτίσουν υγιείς και ισχυρές προσωπικότητες.

Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα αναφερθούν τα ονόματα όλων όσων μόχθησαν για να διεξαχθούν με επιτυχία οι φετινές κατασκηνώσεις:

Γενικός υπεύθυνος ήταν ο π. Νικόλαος Τσέτσεκας, που φρόντισε ώστε όλα να λειτουργήσουν άψογα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Στην α’ περίοδο των αγοριών (20/6 – 26/6) αρχηγός ήταν ο κ. Ευάγγελος Θεοδώρου και υπεύθυνος ιερέας ο π. Ηλίας Κοκκορός, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος εφοδιασμού για όλες τις περιόδους.

Στην α΄ περίοδο των κοριτσιών (27/6 – 5/7) αρχηγός ήταν η πρεσβυτέρα κα Αμαλία Κορίνη Κρυπωτού και υπεύθυνος ιερέας ο Πρωτ. Ανδρέας Κόνιαρης.

Στην β΄ περίοδο των αγοριών (6/7 – 15/7) αρχηγός και υπεύθυνος ιερέας ήταν ο Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτας.

Στην β΄ περίοδο των κοριτσιών (16/7 – 24/7) αρχηγός ήταν η πρεσβυτέρα κα Κανέλλα Μανώλη Σπηλιώτη, υπαρχηγός η πρεσβυτέρα και Ελένη Βουτσά Τσολάκου και υπεύθυνος ιερέας ο Πρωτ. Ανδρέας Κόνιαρης.

Στην γ’ περίοδο των αγοριών (25/7 – 3/8) αρχηγός ήταν ο κ. Παναγιώτης Μανιατάκος και υπεύθυνος ιερέας ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος.

Σημειώνεται ότι σε κάθε κατασκηνωτική περίοδος υπήρχαν περίπου δέκα ομαδάρχες με τους βοηθούς τους των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει η τοπική Εκκλησία στο εθελοντικό προσωπικό, που με αγάπη, αγαστή συνεργασία  και περισσή φροντίδα, κατάφερε να κυλήσουν όλα ομαλά. Ειδικότερα, πολύτιμή ήταν η βοήθεια των ιατρών Αικατερίνης Παναγιωτοπούλου, Νικολάου Κορκανά και Αλεξάνδρας Μανουσάκη, της νοσηλεύτριας Σταυρούλας Σωτηράκου, των μαγείρων Γεωργίου Τσερωνάκη, Σοφίας Βλαχάκη Τσιγγούνη και Νικολέτας Στεριοπούλου Κονίδη, των βοηθών μαγείρων Παναγιώτας Μαρτσούκου, Θεοδώρας Ντοντόροβα, Μαρίκας Ξαστερούλη, Ματούλας Παπαθανασοπούλου και Μάρθας Θεοδωροπούλου και της βοηθού Γεωργίας Κουνέλη.

Σε όλους τους προαναφερθέντες έχει ήδη σταλεί ευχαριστήριο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, ο οποίος τους εύχεται η αγάπη τους για τα παιδιά να τους ανταποδοθεί πολλαπλά από τον Δωρεοδότη Θεό. Επίσης, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στους γονείς, που για άλλη μια χρονιά εμπιστευθήκαν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τα παιδιά τους, στην αγκαλιά της τοπικής Εκκλησίας.
========