Ερώτηση του Θ. Δαβάκη για τον Αρχαιολογικό Χώρο Γερακίου


ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΑΒΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ

 

Την κατάσταση που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου, εξαιτίας της υποστελέχωσης του από μόνιμο και εποχιακό προσωπικό, έφερε με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας  κ. Θανάσης Δαβάκης.

Η Ερώτηση του κυρίου Δαβάκη έχει ως εξής :

Με επιστολή του ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου Λακωνίας ενημέρωσε στις 21-4-2010 την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αρχαιολογικός  χώρος του Γερακίου. Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατατάσσει τον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου, ως έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους χώρους Βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Λακωνία. Μάλιστα με αλλεπάλληλα έγραφα της προς την κεντρική υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού ζητά τη στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με μόνιμο προσωπικό φύλαξης, καθότι σήμερα υπηρετεί στο χώρο μόνο ένας μόνιμος φύλακας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, και δύο εποχικοί φύλακες, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του έτους.

Ωστόσο το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πράξει το παραμικρό για την βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου, αγνοώντας τις συνεχείς εκκλήσεις της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Γερακίου.

Ο Εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Γερακίου σε νέα του επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κατακρίνει δριμύτατα την πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Πολιτισμού για τις αρχαιότητες του Γερακίου, κατηγορώντας το ότι μ’ αυτόν τον τρόπο βάζει «ταφόπλακα» στις αρχαιότητες του Γερακίου, καθιστώντας τες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έρημες, εγκαταλελειμμένες και απρόσιτες στους επισκέπτες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει εκπονήσει σχετική μελέτη για την οργάνωση και τη βελτίωση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου καθώς και τη συντήρηση των μνημείων. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει τη συντήρηση και ανάδειξη αυθεντικών στοιχείων των μνημείων του χώρου, διαμόρφωση διαδρόμων περιήγησης, κατασκευή κτηρίου υποδοχής των επισκεπτών καθώς και την έκδοση σχετικού πληροφοριακού εντύπου.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού :

α) Πρόκειται να ενταχθεί η ανωτέρω μελέτη, που έχει εκπονηθεί από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την αποτελεσματική ανάδειξη και συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου στο  Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) ;

β) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για την άμεση στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με εξειδικευμένο μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Θανάσης Π. Δαβάκης

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 3762 φορές  (Εως 5/9/2010, 7:00 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).