Θανάσης Δαβάκης - Κοινωνικά Θέματα.


 

Έξαρση της εγκληματικότητας στη Λακωνία - Παρέμβαση Δαβάκη

Το φαινόμενο της εγκληματικότητας στη Λακωνία, με την ένταση που αυτό εμφανίζεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έφερε με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

9/3/2012

Μακριά από κάθε διάθεση υπερβολής, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης στον παριστάμενο υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνα, πολλές περιοχές τής Λακωνίας βρίσκονται σε "κατάσταση πολιορκίας", ενώ οι κάτοικοί τους βρίσκονται "στα πρόθυρα" τού να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ευρισκόμενοι σε απόγνωση.

Αλλοδαποί, ημεδαποί κυρίως αθίγγανοι-ρομά και εγκληματικά στοιχεία, λυμαίνονται την ευρύτερη λακωνική περιφέρεια προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια στους κατοίκους.
Σε μία περίοδο εντονότατης οικονομικής κρίσης, πού οι Λάκωνες πολίτες βιώνουν τις χειρότερες στιγμές των τελευταίων σαράντα ετών, το αίσθημα τής ανασφάλειας, έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά, προκαλώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις, συνέχισε ο κ. Δαβάκης. Αναφερόμενος δε στο αστυνομικό δελτίο παρέθεσε γεγονότα που συνθέτουν αυτή την εικόνα: Ληστείες κοσμηματοπωλείων, διαρρήξεις  με τη μέθοδο τού ριφιφί, ληστεία ταχυδρομικής αποστολής, εισβολές σε οικίες με κλοπές χρυσαφικών, χρημάτων και άλλων ειδών αξίας, επιθέσεις σε ανήμπορους και ηλικιωμένους με σκοπό τη ληστεία, καταστροφές αρδευτικών εγκαταστάσεων με σκοπό την αφαίρεση των βανών και άλλα παρόμοια.....
"Αυτή η κατάσταση κ. υπουργέ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Αφήστε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, που παρά τις δύσκολες συνθήκες τής έλλειψης προσωπικού καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες", είπε ο Λάκωνας βουλευτής.
Κατανοώ πλήρως την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση του συναδέλφου, ανέφερε απαντώντας ο υφυπουργός κ. Όθωνας γιατί πράγματι η εγκληματικότητα βρίσκεται σε φάση έξαρσης σε όλη την επικράτεια συνέχισε. Η εγκληματικότητα όμως που σε διάφορες μορφές απαντάται στο λεκανοπέδιο τής Αττικής, αποδυναμώνει από προσωπικό τις περιφερειακές διευθύνσεις, με ότι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότερη πρόληψη, φύλαξη και καταστολή των εγκληματικών πράξεων. Παρ' όλα αυτά συνέχισε ο  υφυπουργός θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να συνεχισθούν οι περιοδικοί έλεγχοι και οι επιχειρήσεις τόσο σε καταυλισμούς ρομά όσο και σε άλλες περιπτώσεις.

Κλείνοντας αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία τής Επίκαιρης Ερώτησης, ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον παριστάμενο υφυπουργό να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση τής αστυνομικής διεύθυνσης Λακωνίας με προσωπικό, όπως και να εξετάσει το αίτημα έξι ειδικών φρουρών καταγομένων από τη Λακωνία να μετατεθούν στο τόπο καταγωγής τους, ενισχύοντας την αστυνομική της φύλαξη.