Επικαιρότητα - 10/3/2022


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ : ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων KAI τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

ΠΡΟΣ:
1). ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. Γιώργο Γεωργαντά
2). ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρεντζο

Κύριε Υπουργέ,

καθημερινώς είμαστε δέκτες έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από παραγωγούς για τις μεγάλες και εκτεταμένες ζημίες που είχαμε στα εσπεριδοειδή στην Νότια Λακωνία από τον ισχυρό παγετό μεγάλης διάρκειας που σημειώθηκε στον Δήμο Ευρώτα και στο Δήμο Μονεμβασίας στις 26 Ιανουαρίου 2022.

Στις πληγείσες περιοχές καλλιεργούνται κυρίως Εσπεριδοειδή με κυρίαρχες ποικιλίες στα πορτοκάλια τα VALENCIA, NAVELINA, WASHINGTON NAVEL(MERLIN) LANE LATE NAVEL LATE, και στα μανταρίνια κυρίαρχες ποικιλίες τα υβρίδια Οrtanigue και Nova όπως και κλημεντίνες και mineola. Οι εξαιρετικά μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν μεταφράζονται σε πτώση των καρπών στο έδαφος και σε αφυδάτωση των καρπών που παραμένουν στο δέντρο. Οι ζημιές στις ποικιλίες πορτοκαλιών αγγίζουν το 80% στην ηρτημενη παραγωγή ενώ στα μανταρίνια μέχρι και 100% με πτώση των καρπών και σημαδεμένους καρπούς οι οποίοι δεν πρόκειται να οδηγηθούν πουθενά. Οι ζημιές επιδεινωθήκαν από τις συνθήκες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες από παγετούς και τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Έτσι ακλούθησαν οι χαρακτηριστικές δευτερογενείς προσβολές από πληθώρα μυκήτων και βακτηρίων με την έντονη πτώση των καρπών. Πολλοί παραγωγοί που προσπάθησαν να μαζέψουν κάποιους καρπούς είτε για χυμοποιηση είτε για εμπορία συνάντησαν δυσκολίες αφού οι καρποί ήδη άρχισαν να αφυδατώνονται και να σαπίζουν. Το ίδιο συνέβη και με τα συσκευαστήρια της περιοχής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του εξαγωγικού ρυθμού των προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, την εξαιρετικά μεγάλη, εκτεταμένη από πλευράς ομοιογένειας ζημίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Μονεμβασίας ζητάμε να γίνουν πράξεις οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών Εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Δήμου Μονεμβασίας και σας καλούμε όπως υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας που είναι οι εξής:
 

1). Ενεργοποίηση του άρθρου 18 του κανονισμού του ΕΛΓΑ (Ειδικές περιπτώσεις εκτιμήσεων) με άμεση προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς 300 ευρώ ανά στρέμμα για την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων της καλλιεργητικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ
2). Άμεσα άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ζημίας για την ποικιλία εσπεριδοειδών Valencia στους πληγέντες Δήμους της Νότιας Λακωνίας  στον Δήμο Ευρώτα και Δήμο Μονεμβασίας.

10/3/2022

Μετά τιμής

Εκ του Δ.Σ. του Α.Σ.Ε ΣΚΑΛΑΣ Ο Πρόεδρος Αναστασάκος Παναγιώτης

Για την Ο.Π. ΑΣΕ Ο Προέδρος Στυλιανός Σαρρής

========