Επικαιρότητα - 27/2/2022


Σειρά σημαντικών συναντήσεων είχε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα (21/2 έως 26/2) ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός

1). Νεοκλής Κρητικός σε Σίμο Κεδίκογλου :  Προτάσεις για τους επαγγελματίες αλιείς

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, υπεύθυνο για την αλιευτική πολιτική, κ. Σίμο Κεδίκογλου, πραγματοποίησε ο Bουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός μετέφερε τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, οι οποίες είναι οι παρακάτω:
1. Εκπροσώπηση στα συμβούλια αλιείας από ένα μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης
2. Αποζημιώσεις  των αλιέων για τις καταστροφές των εργαλείων τους από τα θηλαστικά.
3. Να οριστούν ζώνες προστασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου θα απαγορεύεται το ψάρεμα σε σημεία που θα υποδειχθούν από αλιείς.
4. Κατάργηση του ζωντανού δολώματος όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά με οποιοσδήποτε τρόπο ψαρέματος.
5. Επικήρυξη του λαγοκέφαλου
6. Να γίνει καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα για την ερασιτεχνική αλιεία.  
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης, συντοπίτη μας, κ. Γιώργο Λιβανό, ο οποίος μετέφερε την αγωνία του κλάδου για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ο κ. Κρητικός από την μεριά του ανέφερε: «Οι αλιείς, οι πλοιοκτήτες των αλιευτικών μας σκαφών πρέπει να στηριχθούν. Αποτελούν μέρος της παράδοσης της Ελλάδας και επιθυμία μου είναι να έχουμε στενή συνεργασία και με την Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών και με τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου. Επίσης να συγχαρώ των Πρόεδρο για την πρόθεσή του για διάλογο και συνεργασία τις δύσκολες μέρες που περνά για ακόμη μια φορά η ελληνική κοινωνία, αλλά και όλος ο κόσμος, με την ακριβεία. Προχωράμε με διάλογο και συνεργασία».

2). Ο Νεοκλής Κρητικός σε Τριαντόπουλο για Επιτάχυνση αποζημιώσεων - Επιτροπή Ανασυγκρότησης


Συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο πραγματοποίησε ο κ. Νεοκλής Κρητικός για τα ζητήματα των πυρόπληκτων της Ανατολικής Μάνης.

Ο Bουλευτής Λακωνίας έθεσε δύο βασικά ζητήματα:
1. Το πότε θα λάβουν την πρώτη αποζημίωση οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και πότε οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες.
2. Τη δημιουργία Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μάνης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κρητικό ότι ενώ η διαδικασία αποζημίωσης είχε προγραμματιστεί για νωρίτερα, κάτι άλλωστε που είχε ανακοινωθεί, παρουσιάστηκε ένα συστημικό πρόβλημα, κάτι το οποίο πρόκειται να λυθεί με τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Σχετικά με την πρόταση του κ. Κρητικού για τη δημιουργία Επιτροπής ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής, συμφώνησαν η Επιτροπή να συγκροτηθεί και να συγκληθεί μέσα στον Μάρτιο.
Ο κ. Κρητικός επεσήμανε στον κ. Τριαντόπουλο: «Οι δύο φάσεις αποζημιώσεων θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας, όμως θέλουν να μας βλέπουν δίπλα τους, γιατί η διαδικασία ανασύστασης των καλλιεργειών στις πυρόπληκτες περιοχές θέλει χρόνο και πολύ κόπο. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα έμπρακτα για να μη φύγουν νέοι άνθρωποι από την καλλιέργεια και συνεπώς από την περιοχή».

3). Νεοκλής Κρητικός : Με εργόσημο και ευέλικτο το σύστημα μετάκλησης εργατών για το 2022 - Νέο σύστημα από το 2023

Σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη ξεκαθαρίστηκε ο τρόπος μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για το 2022.

Συγκεκριμένα τι θα ισχύσει:
1. Η διαδικασία μετάκλησης θα γίνει με την κατά παρέκκλιση διαδικασία που προέβλεπε ο Ν.4783/2021.
2. Οι δηλώσεις θα γίνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.
3. Θα έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του έτους με δυνατότητα παράτασης για 3 μήνες ακόμη.

Σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Υπουργός απάντησε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου επεξεργάζονται τη δημιουργία ενός νέου συστήματος μετάκλησης εργατών τρίτων χωρών, το οποίο θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και θα ενισχύει τις δικλίδες ελέγχου και ασφαλείας.

4). Νεοκλής Κρητικός : Αίτημα για ένταξη του Πάρνωνα, του Όρους Σαγιάς και του Κάβο Μαλέα στις ΠΑΔ

 

Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά συναντήθηκε ο Bουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, αιτήθηκε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος την ένταξη στις Περιοχές Άνευ Δρόμου («Απάτητα Βουνά») του Πάρνωνα, του όρους Σαγιάς στη Μάνη και του Κάβο Μαλέα στα Βάτικα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.
Ο κ. Κρητικός σημείωσε ότι οι περιοχές είναι σημαντικές περιοχές ανάπαυσης για τα αποδημητικά πουλιά.
Συγκεκριμένα για το όρος Σαγιάς, ανέφερε ότι ευδοκιμούν σπάνια ενδημικά φυτά όπως ο κρόκος (Crocus niveus) και η φριτιλλάρια (Fritillaria davisii), ενώ οι περισσότερες διαδρομές είναι τύπου ορεινής πεζοπορίας και διασχίζουν περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλο τμήμα του πολιτιστικού πλούτου της Μανιάτικης υπαίθρου, με ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα.  
Αντίστοιχα στον Κάβο Μαλέα απαντώνται σπάνια ενδημικά φυτά της Ελλάδας, όπως το nepeta scordotis, linaria hellenica και σημαντικά ευρήματα με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Ο κ. Κρητικός δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης: «Είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της απολύτου προστασίας ορεινών όγκων με ιδιαίτερο φυσιολατρικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η Λακωνία είναι ένας τόπος με σπάνιο φυσικό πλούτο και πρέπει να τον διαφυλάξουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές».

5). Νεοκλής Κρητικός : "Δικαιούνται να επαναπατριστούν", ο Ολυμπιονίκης Λακράτης, οι Χαίρων, Θίβραχος και οι  Σπαρτιάτες μαχητές. Ας αποδείξουμε στην πράξη, πως είναι κοινό το αίτημα.


Από το Σεπτέμβριο του 2021, έχουμε ξεκινήσει με συνεργάτες μου, με πολύ προσοχή και με τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ιστορία του τόπου μας, αλλά και με επίγνωση του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που θα προκαλέσει η έκθεση προς το κοινό, της πρώτης απτής απόδειξης Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας, μια προσπάθεια προκειμένου να "επαναπατριστούν" ο Ολυμπιονίκης Λακράτης, οι πολέμαρχοι Χαίρων και Θίβραχος καθώς και οι  συμπολεμιστές τους.

Αφού ερευνήσαμε διεξοδικά το θέμα, δημιουργήσαμε αναλυτικό και τεκμηριωμένο φάκελο, συντάξαμε σχετική επιστολή με το αίτημα στις 19 Νοεμβρίου 2021, επισκέφθηκα την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη
Αιτήθηκα τη μεταφορά στη Σπάρτη, των σκελετών των σπουδαίων Σπαρτιατών της Αρχαιότητας, δηλαδή του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των Πολέμαρχων Χαίρωνα και Θίβραχου, καθώς και των 20 συμπολεμιστών του, αλλά  και των ευρημάτων του «Τάφου των Λακεδαιμονίων» στον Κεραμεικό.
Της παρέδωσα εκτός από το φάκελο, και αναλυτική επιστολή, στην οποία πέραν της ιστορικής αναφοράς για την εύρεση των σκελετών, επεσήμανα ότι η μεταφορά τους στο Νέο Μουσείο της Σπάρτης, θα είναι ένα ιστορικό και με παγκόσμιο ενδιαφέρον και αντίκτυπο γεγονός! Θα αποκτήσει μια σημαντικά πρόσθετη αξία η άμεση σύνδεσή τους με την Αρχαία Σπάρτη και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Επίσης τόνισα στην κα. Υπουργό, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλά οστά Σπαρτιατών και ειδικά Πολεμαρχών και από όσο γνωρίζω κανένα Ολυμπιονίκη. Με τη μεταφορά κυρίως αυτών των τριών στην Σπάρτη (Λακράτης, Χαίρων, Θίβραχος), ουσιαστικά θα κάνουμε μία τομή στην Ιστορία. Θα είναι μια σπουδαία κίνηση από όλους τους εμπλεκόμενους.

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Είναι μια πολύ καλή πρόταση και πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για να δούμε το διαδικαστικό του θέματος. Θα είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, αν μπορούμε να την εκτελέσουμε».
Στις 21 Νοεμβρίου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκα αναλυτικά και ενημέρωσα για τα παραπάνω.
Στις 22 Νοεμβρίου έχει αποσταλεί σχετικό Δελτίο Τύπου προς όλα τα Μ.Μ.Ε. Στις 2 Δεκεμβρίου και αφού η κ. Μενδώνη, έχει αποστείλει το 4σέλιδο αναλυτικό και τεκμηριωμένο αίτημά μου στις αρμόδιες υπηρεσίες, συνοδευόμενο από τις δικές της κατευθύνσεις, για διερεύνηση του θέματος, επισκέφθηκα τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Αυτό συνέβη, αφού επικοινώνησα με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το οποίο και είναι υπεύθυνο για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, από τις αρχές του 20ου αιώνα καθώς και με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο στο χώρο, τον κ. Λεωνίδα Μπουρνιά.
Με δέος, στάθηκα μπροστά στα οστά του Ολυμπιονίκη Λακράτη, τα οποία απλώς φυλάσσονται στο χώρο. Έως σήμερα δεν ήταν ευρύτερα γνωστό, αν και σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα οστά του Ολυμπιονίκη.
 Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, ίσως και το μοναδικό παγκοσμίως αρχαιολογικό-ανθρωπολογικό εύρημα, ο μοναδικός ίσως ταυτοποιημένος σκελετός της Αρχαιότητας, ο  οποίος και μας συνδέει με απτό τρόπο, με το περιβάλλον των Ολυμπιονικών της Αρχαίας Ελλάδας. Η έκθεσή του στους επισκέπτες, θα αποτελέσει κορυφαία είδηση για την παγκόσμια αθλητική-ολυμπιακή κοινότητα και όχι μόνο.
Ένα εύρημα το οποίο έχει αποκαλυφθεί σε ανασκαφές του 1914, από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, στον τάφο των Λακεδαιμονίων στον Κεραμεικό και έχει ταυτοποιηθεί αργότερα και από τον αείμνηστο ιατρό-ανθρωπολόγο και λάτρη της Λακωνικής γης, Θ. Πίτσιο, του οποίου η πολύχρονη προσπάθεια για ίδρυση παραρτήματος του κεντρικού Ανθρωπολογικού Μουσείου στην Τρύπη, κοντά στον Καιάδα, δυστυχώς δεν τελεσφόρησε. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, συνάντησα και την διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου κα Katja Sporn, με την οποία είχα μια πολύ θερμή συνομιλία και με την οποία και  "συμφωνήσαμε" να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο συνεργασίας για την ικανοποίηση του αιτήματος μας. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Συγκίνηση και δέος μπροστά από οστά ενός  Αρχαίου Σπαρτιάτη, που έχει τιμήσει τον τόπο του, όχι μόνο ως νικητής στους Ολυμπιακούς αγώνες, το 416 π.χ. αλλά και με τη θυσία του, υπερασπιζόμενος με τη ζωή του, ως μέλος της φρουράς, τον βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία στη μάχη. Η συγκεκριμένη  επίσκεψη, ελπίζω να είναι η απαρχή για να επιστρέψει ο Ολυμπιονίκης στην πατρίδα του και να τοποθετηθούν τα οστά του στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας.
Στις 3 Δεκεμβρίου του 2021, απέστειλα αναλυτικό Δελτίο Τύπου και φωτογραφικό υλικό, σε όλα τα Λακωνικά Μ.Μ.Ε. Ολοκληρωμένο φάκελο παρέδωσα και στις 16 Φεβρουαρίου 2022, στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.
 Ο κ. πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έτσι είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για το αίτημα. Οι Σπαρτιάτες, οι Λάκωνες, γνωρίζουμε πώς να αποδώσουμε τις τιμές που πρέπουν σε ένα Ολυμπιονίκη μας, όταν αυτός επιστρέψει στην πατρίδα. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβεί μετά από 2400 χρόνια.
 
 Ήδη έχω προγραμματίσει και συνεχίζω τις επαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να καμφθούν οι όποιοι αρνητικοί παράγοντες, να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες με θετική έκβαση και να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν ενωρίτερα, η επιστροφή στη γενέθλια γη του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των πολέμαρχων Θίβραχου και Χαίροντα. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας μας και θα ήταν πολύ όμορφο και αποτελεσματικό, αν μπορούσαμε να κινηθούμε όλοι μαζί, αλλά με προσεκτικά και οργανωμένα σωστά βήματα. Προχωράμε.

Νεοκλής Κρητικός - Βουλευτής Λακωνίας

========