Επικαιρότητα - 4/2/2022


Ξεκινά στον Δήμο Ευρώτα η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από α). τον ΠΑΓΕΤΟ της 26ης/1/2022 και β). το ΧΑΛΑΖΙ της 1ης/2/2022

Από την Δευτέρα 07-02-2022 θα αρχίσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τον ΠΑΓΕΤΟ της 26ης-01-2022, για όλες τις κοινότητες του Δήμου Ευρώτα, εκτός της κοινότητας Απιδέας (θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση).

Οι δηλώσεις αφορούν ζημιές στην παραγωγή εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια εκτός ποικ. κλημεντίνη, λεμόνια και γκρέιπ - φρουτ), ελιάς και λοιπών καλλιεργειών.

Επισημαίνεται ότι τα πορτοκάλια ποικ. Βαλέντσια που ζημιώθηκαν από τον παγετό δε θα δηλωθούν στην παρούσα φάση. Θα ακολουθήσει επόμενη ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι τα μανταρίνια ποικιλίας κλημεντίνη είναι εκτός ασφαλιστικής κάλυψης.

Επίσης, από Δευτέρα 07-02-2022 θα αρχίσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από το ΧΑΛΑΖΙ της 01ης-02-2022 στις κοινότητες Γλυκόβρυσης, Αγίου Ιωάννη και Γουβών (για την κοινότητα Απιδέας θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση).

Σημειώνεται ότι στην αναγγελία αυτή θα δηλωθούν και τα πορτοκάλια ποικ. Βαλέντσια που έχουν ζημιά από χαλάζι.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί στις κοινότητες Γλυκόβρυσης, Αγίου Ιωάννη και Γουβών που έχουν ζημιά και από παγετό και από χαλάζι θα υποβάλλουν μία δήλωση ζημιάς, για  χαλάζι, όπου θα δηλωθούν και τα πορτοκάλια ποικ. Βαλέντσια.

Οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές σε ποσοστό ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ 20% της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ που περίμεναν να συγκομίσουν, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς σύμφωνα με τα παραπάνω στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μόνο κατόπιν ραντεβού, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά: Δήλωση καλλιέργειας ΕΛΓΑ 2021 (αίτηση ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021), Αστυνομική ταυτότητα & Βιβλιάριο Τράπεζας.

Τα τέλη εκτίμησης που καταβάλλονται από τους παραγωγούς με τη δήλωση ζημιάς για τις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι (0,10 €) ανά δένδρο.

Οι δηλώσεις ζημιάς και για τις δύο αναγγελίες (παγετός 26-01-2022 και χαλάζι 01-02-2022) μπορούν να υποβληθούν  μέχρι και την Παρασκευή 18-02-2022.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν ο ενδιαφερόμενος συγκομίσει το δηλωθέν αγροτεμάχιο πριν πραγματοποιηθεί η εκτίμηση από  γεωπόνο του ΕΛΓΑ, για να γίνει η εκτίμηση οφείλει να αφήσει ασυγκόμιστα δέντρα «μάρτυρες» κατανεμημένα σε όλο το αγροτεμάχιο (ικανός αριθμός δένδρων).

Υποχρεωτική τήρηση μέτρων κατά την προσέλευση για τη δήλωση ζημιάς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού: Για την αποφυγή συνωστισμού η προσέλευση θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί τηλεφωνικό ραντεβού με τον ανταποκριτή της αντίστοιχης κοινότητας. Οι παραγωγοί θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (rapid test αντιγόνου 48 ωρών). Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Επισκεφθείτε το site του Δήμου Ευρώτα για περισσότερες πληροφορίες και τα τηλέφωνα των αρμόδιων ανταποκριτών για τις κοινότητες του Δήμου Ευρώτα https://www.evrotas.gov.gr

=======