Επικαιρότητα - 3/2/2022


Διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού στη Λακωνία

O Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, είχε ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι να γίνονται γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε ευρεία σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Τετάρτης 2/2/2022 στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η σύσκεψη κράτησε δυόμισι ώρες και συζητήθηκαν οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού κ. Αναστασόπουλος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, και δήμαρχοι του νομού.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έχει αντιμετωπίσει, λόγω της κλιματικής κρίσης, πολλές φυσικές καταστροφές και η προσπάθειά της επικεντρώνεται στο να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παραγωγών που είναι οι πρώτοι που πλήττονται. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τόνισε ο κ. Λιβανός και κάλεσε τους αγρότες να προσαρμόσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα νέα δεδομένα, ενώ συμφώνησε ότι οι καταστάσεις απαιτούν αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να καλύπτει περισσότερες ζημιές, αλλά πρέπει να διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΑ έχει επιβιώσει χάρη στην οικονομική  στήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός και στην εξυγίανση που έχει κάνει στα οικονομικά του ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μαζί με τις νέες πληρωμές που υπέγραψε χθες, για το 2021 οι καταβολές αποζημιώσεων στους αγρότες από φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Λιβανός. Παράλληλα δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού.

Στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας έθεσε το ζήτημα των καταστροφών από τον παγετό, το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης και επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η ελληνική περιφέρεια.

Πριν από τη σύσκεψη αυτή ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο τον οποίο συνεχάρη για το φιλανθρωπικό του έργο καθώς συντηρεί 17 εκκλησιαστικές δομές για τη στήριξη αδυνάμων πολιτών.

Τον Δήμο Ευρώτα επισκέφθηκε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την καταστροφή που προκάλεσε ο παγετός της 25ης και 26ης Ιανουαρίου 2022 που έπληξε την περιοχή.

Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο κατά την οποία τέθηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον φετινό παγετό, αλλά και ζημιές που προκλήθηκαν από τον περυσινό παγετό στις καλλιέργειες του Δήμου Ευρώτα, για τις οποίες το ύψος των αποζημιώσεων προκάλεσε την έντονη δυσφορία των παραγωγών.

 Δήμος Βέρδος : «Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων»

Ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος ζήτησε από τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, «επειδή πέρυσι στον παγετό που έπληξε την περιοχή μας, οι αγρότες, οι παραγωγοί μας δεν το κρύβω, κι εγώ που είμαι αγρότης ειδικού καθεστώτος, δεν πήραμε τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε». Πρόσθεσε, δε, ότι πέραν του παγετού της 25ης και 26ης Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022 περιοχές του Δήμου, όπως η Γλυκόβρυση, ο Άγιος Ιωάννης, η Απιδιά και η Μακρινάρα επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση.


Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ευρώτα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, οι Βουλευτές Ν.Δ. Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, επισκέφτηκαν την περιοχή του Λεήμονα του Δήμου Ευρώτα, παρουσία του Προέδρου της τοπικής τοινότητας κ. Νίκου Σκάλκου, προκειμένου να δουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Δέσμευση του κ. Λιβανού είναι ότι το ΥπΑΑΤ θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιώσει τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα.


Αμέσως μετά, μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας, όπου ο Δήμαρχος, ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ απηύθυναν χαιρετισμό, ανέλυσαν τη διαδικασία που απαιτείται για τη χορήγηση αποζημιώσεων και απάντησαν σε ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι αιρετοί και δημότες.

====