Επικαιρότητα - 18/1/2022


Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας : Στα «Απάτητα Βουνά» ο Ταΰγετος

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά»

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Κατ’ αρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλοι μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαράσσει μια εθνική στρατηγική προχωρώντας στην ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης με μία σειρά από ενέργειες, δράσης και πρόληψης.

Εκσυγχρονίζουμε τη δασική μας πολιτική με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Πρώτον, υλοποιούμε όπως γνωρίζετε μία από τις μεγαλύτερες διοικητικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών με τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από 25 έτη.

Δημιουργούμε έτσι μία νέα δασική υπηρεσία ανασυγκροτημένη, οργανωμένη με ενιαίο συντονισμό που θα προστατεύσει τα δασικά μας οικοσυστήματα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι έχουμε προχωρήσει στη σύσταση του θεσμού «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης». Εξασφαλίσαμε πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ από χορηγίες, για έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σε χρόνο ρεκόρ, όπως έχετε δει, υλοποιούνται αντιδιαβρωτικά έργα στην Εύβοια, στη Βόρεια Αττική και αλλού, σε όλες δηλαδή τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Αυτά τα έργα υλοποιούνται πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά στην Ελλάδα. Στην Εύβοια μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 900 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων και 20 χιλιόμετρα κλαδοπλεγμάτων στις περιοχές που καλύπτουν τα δασαρχεία της Λίμνης και της Ιστιαίας.

Επίσης και στη Βόρεια Αττική έχουμε προχωρήσει σε έργα. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 90 χιλιομέτρων κορμοδεμάτων και 12,5 χιλιομέτρων κλαδοπλεγμάτων στις περιοχές, κυρίως των Αφιδνών και του Τατοΐου.

Ενισχύουμε επίσης την προστασία των δασών με ένα νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ταυτόχρονα, εξελίσσεται και το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση 160.000 στρεμμάτων. Επίσης διαθέτουμε και 100 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Υλοποιούμε έργα, όπως είναι η αναβάθμιση δικτύων με μονοπάτια, η κατασκευή έργων μόνωσης καλωδίων σε προστατευόμενες περιοχές, προστατεύοντας έτσι τη σπάνια χλωρίδα της χώρας μας, που διαθέτει 1.000 είδη φυτών, από τα οποία πολλά δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Έχουμε επίσης ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου τη διαβούλευση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών Ε.Π.Μ. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς έχει κάνει σπουδαία δουλειά για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, στην Ανατολική Κρήτη, στον Έβρο, στη Ροδόπη αλλά και τη Νότια Πελοπόννησο. Ενώ έχουμε σχεδιάσει μέχρι το τέλος του έτους σε 446 περιοχές, να ολοκληρωθούν οι Ε.Π.Μ.

Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων που σας ανέφερα, σήμερα ο Γιώργος Αμυράς, ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο οποίος έχει κάνει μία σπουδαία δουλειά πάνω σε αυτό το οποίο θα σας παρουσιάσει, θα προχωρήσει στην περιγραφή της πρωτοβουλίας των Απάτητων Βουνών.

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιουργεί ειδικό καθεστώς προστασίας για σημαντικούς ορεινούς όγκους. Η πρώτη χώρα που απαγορεύει την κατασκευή οποιαδήποτε τεχνικής επιφάνειας σε βουνά της χώρας και τα θέτει σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Έτσι θα σας παρουσιάσουμε τις Π.Α.Δ., τις Περιοχές Άνευ Δρόμων, στα Λευκά Όρη στην Κρήτη, στο Σάος στη Σαμοθράκη, στο Σμόλικα και στην Τύμφη στην Ήπειρο και στα Γρεβενά, για τον Ταΰγετο στην Πελοπόννησο αλλά και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα. Αυτά είναι τα έξι πρώτα βουνά που προστατεύονται από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Με τα Απάτητα Βουνά, προστατεύουμε ουσιαστικά τα οικοσυστήματα στα βουνά της χώρας μας. Εξασφαλίζουμε την επιβίωση της άγριας ζωής και τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ελληνικά βουνά, πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική αξία διαθέτουν και ισχυρή πολιτιστική αξία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής μας ανάπτυξης.

Στόχος της κυβέρνησής μας είναι το φυσικό περιβάλλον της χώρας και τα ελληνικά βουνά, να παραδοθούν αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές και να αποδειχθούν σημαντικά καταφύγια βιοποικιλότητας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα φυσικά τον Γιώργο Αμυρά για τη δουλειά που θα σας παρουσιάσει και την καθηγήτρια την κυρία Βασιλική Κατή για την συστηματική εργασία και τον ζήλο που επέδειξε στην εκπόνηση αυτού του προγράμματος. Βέβαια να ευχαριστήσω και τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι έχουν συμβάλει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια για την υπαγωγή των 6 βουνών σε καθεστώς ειδικής προστασίας.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω και να δώσω το λόγο στον καλό φίλο και συνάδελφο, τον Γιώργο Αμυρά.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Καλησπέρα και από εμένα. Ο Υπουργός πήγε κατευθείαν στην ουσία του πράγματος.

Θα σας πω καταρχάς, ότι ο Πρωθυπουργός το Νοέμβριο κατά την ομιλία του στη Γλασκόβη στην διεθνή διάσκεψη για το κλίμα είχε προαναγγείλει αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου μας. Δηλαδή την τοποθέτηση, τον ορισμό σε καθεστώς αυστηρής προστασίας έξι μεγάλων ορεινών όγκων της χώρας.

Λοιπόν, εδώ βλέπετε το χάρτη των βουνών. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Δύο είναι οι μεγάλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που αποτελούν την παγκόσμια απειλή. Η κλιματική κρίση και η απώλεια της βιοποικιλότητας φυσικά.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην κρίση βιοποικιλότητας, δηλαδή στο να χάνουμε μεγάλα κομμάτια ενδιαιτημάτων, φυσικών βιοτόπων, οικοσυστημάτων και συνακόλουθα ατόμων της πανίδας, άρα και της χλωρίδας με τους εξής 4 παράγοντες.

Την αλλαγή χρήσης γης, την υπερεκμετάλλευση πόρων, την ρύπανση και την είσοδο ξενικών ειδών στα διάφορα οικοσυστήματα.

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι χαρακωμένη από χιλιάδες δρόμους. Το οδικό μας δίκτυο είναι μεγαλύτερο από 365.000 χιλιόμετρα και χωρίζει την επικράτεια σε περίπου 4.700 κομμάτια γης.  Δεν αναφερόμαστε στις ιδιοκτησίες αλλά αναφερόμαστε στις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα σε δρόμους, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου.

Έτσι λοιπόν ένας άνθρωπος, ένας Έλληνας εάν βρεθεί σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, η πιθανότητα του να απέχει περισσότερο από ένα χιλιόμετρο, από ένα δρόμο είναι μόλις 5,43%.

Η Ελλάδα, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι η πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στο ρυθμό αύξησης τεχνητών επιφανειών και δημιουργίας κατακερματισμού της γης κυρίως με δρόμους.

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Όταν τα βουνά που μας ενδιαφέρουν εμάς κατακερματίζονται από δρόμους αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε απώλεια και σε απομόνωση των ενδιαιτημάτων των ειδών. Δεν μπορεί δηλαδή τα διάφορα είδη της πανίδας να επικοινωνήσουν με τους φυσικούς βιοτόπους τους, να πάνε σε μέρη όπου είτε θα αναζητήσουν τροφή, είτε θα αναζητήσουν ταίρι για αναπαραγωγή. Έτσι, λοιπόν, οδηγούμαστε σε μειώσεις πληθυσμών και τοπικές εξαφανίσεις ειδών. Απαξιώνονται τα οικοσυστήματα και βεβαίως υποβαθμίζονται αισθητικά τα βουνά.

Τι σημαίνει ο όρος Περιοχή Άνευ Δρόμων, που σας παρουσιάζουμε σήμερα ή αλλιώς ΠΑΔ; Στην Ευρώπη το λένε the roadless rule και αντιστοίχως στην Αμερική. Τι σημαίνει ΠΑΔ, λοιπόν.

Είναι ένα κομμάτι γης που πρέπει να έχει έκταση άνω του 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου και να απέχει πάνω από 1 χιλιόμετρο από τον πλησιέστερο δρόμο. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς σε αυτές τις περιοχές, σε αυτά τα βουνά; Απαγορεύουμε την διάνοιξη δρόμων και δημιουργίας τεχνητών επιφανειών.

Εξαιρούνται έργα και επεμβάσεις λόγω εκτάκτων αναγκών, δηλαδή για σεισμούς, πλημμύρες, θεομηνίες, πυρκαγιές και έργα για σκοπούς εθνικής άμυνας. Πάντοτε, όμως, αφού λαμβάνεται η μέριμνα ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις για την αποκατάσταση περιβάλλοντος.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι κάνοντας την έρευνα και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυρίας Κατή, της καθηγήτριας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά, είδαμε ότι στην Ελλάδα μόνο έξι μεγάλες περιοχές εκτεταμένες άνω των 50τχλμ. έχουν απομείνει στα βουνά της Ελλάδας χωρίς δρόμους. Σχεδόν στο σύνολό τους, το 97,5% καλύπτονται από το δίκτυο Natura 2000.

Τι σημαίνει η θεσμοθέτηση των περιοχών άνευ δρόμων; Ότι βοηθάμε την βιοποικιλότητα, εμποδίζουμε την είσοδο ξενικών ειδών, δίνουμε την δυνατότητα μετακίνησης, όπως σας είπα, είτε για μετανάστευση, είτε για ενδιάμεση στάση μεταξύ των ατόμων της πανίδας, αλλά παράλληλα και κάτι πάρα πολύ σημαντικό που ιδιαίτερα η Ευρώπη το θέλει, δεσμεύεται άνθρακας από αυτές τις περιοχές και μειώνουν τις επιπτώσεις των εκπομπών  αερίων του θερμοκηπίου.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε ακέραια οικοσυστήματα που προσφέρουν αναψυχή, εκπαίδευση και επιστημονική αξία.

Σήμερα, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τα έξι πρώτα βουνά και όπως είπε ο Υπουργός, υπό την κατεύθυνση και την καθοδήγηση του οποίου έχουμε φτάσει στο να θεσμοθετούμε σήμερα πρώτοι στην Ευρώπη, η Ελλάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος τις 6 αυτές περιοχές άνευ δρόμων, δηλαδή το Σάο, το Σμόλικα, την Τύμφη, τον Ταΰγετο, τα Λευκά Όρη και το Χατζή.

Ήδη για τον Όλυμπο ,να πούμε ότι έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θέσαμε κανόνες προστασίας. Πάμε να δούμε το γραφειοκρατικό, στοιχείο της θεσμοθέτησης.

Έχουμε, βεβαίως, το 4685/20 περιβαλλοντικό νόμο με το άρθρο 47 και ήδη έχουμε εκδώσει τις έξι υπουργικές αποφάσεις για αυτές τις περιοχές.

Πάμε να δούμε μία προς μία αυτές τις περιοχές. Εδώ βλέπουμε το Σάος στη Σαμοθράκη και όπως θα δείτε και στο χάρτη η έκταση ξεκινάει από τα νοτιοανατολικά του παράλια, από το ύψος της θάλασσας δηλαδή, πιάνει όλο τον όγκο και την κορυφή.

Είναι το ψηλότερο βουνό στο Αιγαίο. Το υψόμετρο του φτάνει τα 1.611. Η έκταση που προστατεύουμε σχεδόν πλησιάζει τα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι γνωστή η Σαμοθράκη και το βουνό της, βεβαίως, ο Σάος που είναι ο πυρήνας του νησιού για τις βάθρες του.

Έχει υπέροχα δάση από βελανιδιές, πλατάνια και σκλήθρα και εκεί ανακαλύφθηκε μόλις πριν από 16 χρόνια ένα ιδιαίτερο ενδημικό φυτό, που ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας, το οποίο σαφέστατα δίνει υπεραξία στο βουνό και εκεί υπάρχουν 1.441 ενδημικά και εγκλιματισμένα φυτά.

Στη δε θαλάσσια έκταση του βουνού, εκεί που το βουνό ακουμπάει στη θάλασσα, υπάρχουν φωλιές φώκιας Μονάχους – Μονάχους. Πάμε στον Σμόλικα, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας που φτάνει τα 2.637 μέτρα.

Εδώ προστατεύουμε μία έκταση 103 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι σημαντικότατο το βουνό αυτό γιατί αποτελεί το σπίτι για σπουδαία και σημαντικότατα ενδημικά είδη και άλλα και απειλούμενα, κυρίως ορνιθοπανίδας.

Έχουμε αρπακτικά, έχουμε όρνεα, έχουμε χρυσαετούς, γερακαετούς, φιδαετούς, φικιάριδες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, διπλοσάινα και βραχοκιρκίνεζα που φωλιάζουν σε αυτήν την περιοχή.

Σημαντικότατος ο Σμόλικας για την βιοποικιλότητα. Πάμε στην Τύμφη. Την Τύμφη οι περισσότεροι την ξέρουν ίσως από τα χωριά στις πλάγιες τους, το Πάπιγκο για παράδειγμα.

Εδώ όμως έχουμε και το νοτιότερο άκρο που φωλιάζει και κινείται και ζει η καστανή αρκούδα στην Ευρώπη. Επίσης η παρουσία του λίγκα είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ ο βιότοπος είναι σημαντικότατος και για το αγριόγιδο, όπου ναι μεν φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό αγριόγιδας στη χώρα, αλλά να ξέρετε ότι το αγριόγιδο σε σημαντικούς πληθυσμούς ανακάμπτει σε αυτές τις περιοχές και αποτελεί τη σημαντικότερη ένδειξη της σημασίας της προστασίας αυτού του βουνού.

Πάμε στο επόμενο βουνό που είναι ο Ταΰγετος στην Πελοπόννησο βεβαίως. Πιάνει και Λακωνία και Μεσσηνία. Η κορυφή του φτάνει τα 2.407 μέτρα. Εδώ προστατεύουμε μία έκταση 143 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αυτό το βουνό λοιπόν δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς από τους επιστήμονες, από τους βιολόγους κυρίως. Υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά αποθέματα χλωρίδας και πανίδας και μάλιστα εδώ υπάρχουν τα 160 από τα 1.000 ενδημικά φυτά, για τα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός νωρίτερα.

Πάμε στο επόμενο βουνό που είναι τα Λευκά Όρη στην Κρήτη. Εδώ προστατεύουμε μία τεράστια έκταση 382 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το βουνό φτάνει τα 2.453 μέτρα. Είναι η χαρά του παλαιοντολόγου τα Λευκά Όρη. Εδώ, λοιπόν, έχουμε απολιθωμένα είδη κυανοβακτηρίων και σπόγγων ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών, πλούσια και τεράστια δάση και 199 είδη πουλιών. Εδώ βεβαίως όλοι θα γνωρίζουν και θα ξεχωρίζουν τον γυπαετό. Υπάρχει και ο κρητικός αίγαγρος, όπως και στις νότιες θαλάσσιες περιοχές του βουνού, εκεί που συναντάει το βουνό τη θάλασσα έχουμε φωλιές της φώκιας μονάχους – μονάχους.

Το επόμενο βουνό είναι ένα βουνό άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο αλλά είναι ένα από τα ομορφότερα στην Ευρώπη. Είναι το όρος Χατζή. Το όρος Χατζή φτάνει τα 2.038 μέτρα σε ύψος. Εδώ, λοιπόν, θα προστατεύσουμε μία περιοχή 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τι έχει αυτό το βουνό; Έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Λόγω των κορυφών του και των χαραδρών του ευνοεί το φαινόμενο του ενδημισμού. Εδώ έχουμε, λοιπόν, διάφορα είδη φυτών αλλά και πληθυσμούς ζώων από έντομα μέχρι θηλαστικά, τα οποία ούτε αυτά είναι πλήρως καταγεγραμμένα από τους επιστήμονες.

Έχουμε ψηλά δάση, έχουμε βελανιδιές, έχουμε πλατάνια, που σημαίνει ότι έχει πολλά νερά μέσα το βουνό. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 90 διαφορετικά είδη πουλιών. Εδώ ξεχωρίζουμε σπάνια αρπακτικά είδη, όπως είναι τα όρνια και ο χρυσαετός. Ενώ συχνά εμφανίζεται και σπιζαετός και η σταχτοχήνα και ο διπλοκεφαλάς. Αυτά, λοιπόν, τα είδη είναι εξαιρετικά σπάνια σε όλη την Ευρώπη.

Το όρος Χατζή που ο κόσμος, όπως σας είπα, δυστυχώς δεν το ξέρει ακόμα καλά, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και τουριστικής αξιοποίησης, βάσει βεβαίως στις ορνιθοπαρατηρήσεις, το bird watching, το οποίο στην Ευρώπη ακολουθούν εκατομμύρια τουρίστες ως είδος τουρισμού.

Ποιους στόχους πετυχαίνουμε στην Ελλάδα με το να θέσουμε σε αυστηρή προστασία αυτά τα έξι βουνά; Δεν θα σας τους διαβάσω, τους βλέπετε, είναι όλοι αυτοί που είναι θεσμοθετημένοι, στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης για την στρατηγική και τη βιοποικιλότητα, την ευρωπαϊκή στρατηγική, την εθνική και βεβαίως την ευρωπαϊκή σήμανση για το τοπίο.

Για να δούμε λίγο τι έχει γίνει στο εξωτερικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρειάστηκαν σχεδόν μία δεκαπενταετία για να κάνουν αυτό που εμείς το κάνουμε πρώτοι στην Ευρώπη. Να θεσμοθετήσουν δηλαδή τις Περιοχές Άνευ Δρόμων, να θέσουν δηλαδή σε καθεστώς αυστηρής προστασίας τα βουνά τους και να μην επιτρέπουν τη διάνοιξη δρόμων.

Το 2% της ηπειρωτικής γης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει τεθεί σε αυτό το καθεστώς. Χρειάστηκαν, θα τα διαβάσετε, θα τα δείτε στην παρουσίαση ούτως ή άλλως, πολλές δικαστικές διενέξεις μεταξύ των πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ώστε στο τέλος να καταφέρουν μέσω του Κογκρέσου να νομιμοποιήσουν το χαρακτηρισμό τέτοιων εκτάσεων ως περιοχές άνευ δρόμων.

Για να δούμε και στην Ευρώπη τι γίνεται. Η Ευρώπη έχει ψηλά στην ατζέντα της τις περιοχές άνευ δρόμων.  Τα δικά τους απάτητα βουνά.  Οι στόχοι έχουν τεθεί και από το IBCN, δηλαδή την Διεθνή Ένωση για την διατήρηση της φύσης και της Διεθνούς Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιοχές, όπως και για τις ΜΚΟ, τη WWF για παράδειγμα.

Ο Φρανς Τίμερμανς έστειλε μια επιστολή προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. λέγοντας τους να κινηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση, με στόχο να εκπληρώσουμε την πράσινη συμφωνία εντός του 2030.

Εμείς λοιπόν από το 2022 τώρα στις αρχές του, είμαστε μπροστά μια δεκαετία σε σχέση με την Ευρώπη. Βεβαίως υπάρχει και ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά από την Ευρώπη, την Κομισιόν και τα μέλη να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή είναι λοιπόν η δική μας συμβολή σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους στόχους σε σχέση με τα απάτητα βουνά.

========