Επικαιρότητα - 11/11/2021


Ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα για τις ζημιές στην γεωργική παραγωγή στο Δήμο Ευρώτα

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα, κατά την τακτική του συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου 2021, παρουσία και του Δημάρχου Ευρώτα κ. Δήμου Βέρδου, ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Λόγω των συγκεκριμένων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ειδικότερα των χαμηλών αλλά και ακραίων για την περιοχή και εποχή διακυμάνσεων της θερμοκρασίας και υγρασίας προκλήθηκαν ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και στην παραγωγή εσπεριδοειδών του δήμου μας που απαιτούν άμεσες λύσεις. Όπως επιβεβαιώνουν και οι παραγωγοί μας, παρατηρείται μείωση της παραγωγής της ελιάς καλαμών έως και 80% σε περιοχές του Δήμου μας, αλλά και μείωση της παραγωγής της ελαιοποιήσιμης ελιάς.

Κατά συνέπεια το γεωργικό εισόδημα προβλέπεται να μειωθεί με σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά του Δήμου μας. Η εξέλιξη αυτή μας προβληματίζει και απαιτούμε να συνταχθεί σύντομα ο ανάλογος φάκελος από τον ΕΛΓΑ ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα για αποζημίωση για την ακαρπία των ελαιοδέντρων.

Επίσης λόγω του παγετού την άνοιξη προκλήθηκαν και ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο και ειδικότερα στα εσπεριδοειδή. Ζητάμε την σύνταξη του φακέλου για την αποζημίωση μέσω των κρατικών οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ώστε να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών.

Εκτός των παραπάνω όσον αφορά στις εκτιμήσεις ζημιάς από τον παγετό στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, παρά τον άμεσο έλεγχο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί τα πορίσματα. Το γεγονός ότι διανύουμε μια ιδιαίτερη εποχή και οι οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγών έχουν δραματικά αυξηθεί είναι κατανοητό ότι κάθε καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, θα πλήξει ακόμη περισσότερο την οικονομία της περιοχής. Για όλα τα παραπάνω ζητούμε την συνδρομή των υπηρεσιών για την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων».

=======