Επικαιρότητα - 1/11/2021


Με θλίψη και οδύνη αποχαιρετά η ΝΔ τον Γιάννη Σταθόπουλο

Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου 2021 στην οικία του στη Σπάρτη  ο Λάκωνας πολιτικός Ιωάννης Σταθόπουλος.

Η Εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου. Τις δέουσες τιμές απέδωσαν άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ επικήδειους λόγους εξεφώνησαν ο αδερφός του, νομικός, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικήτας Κακλαμάνης, εκπροσωπώντας τη Βουλή, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού και ο Λάκωνας αντιναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Κωνσταντίνος Καταγάς, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον εκλιπόντα στο «Κίνημα του Ναυτικού». Ακολούθησε η ταφή στο Α' Κοιμητήριο Σπάρτης.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με θλίψη και οδύνη τον πρώην Βουλευτή και Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σταθόπουλο.
Ο Γιάννης Σταθόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα, αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό. Κατά τη διάρκεια της Χούντας συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Το ίδιο έτος αποστρατεύθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και επανήλθε, μετά την πτώση της δικτατορίας, με τον βαθμό του αντιπλοιάρχου. Τον Οκτώβριο του 1974 παραιτήθηκε και εξελέγη βουλευτής Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία. Από τότε επανεκλεγόταν βουλευτής Λακωνίας συνεχώς μέχρι το 1993, ενώ την περίοδο 1991 – 1993 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Γιάννης Σταθόπουλος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από επιφανές στέλεχος της παράταξής μας: υπήρξε άξιος εκπρόσωπος μιας γενιάς που υπηρέτησε με άμεσο κίνδυνο της ζωής της την Ελλάδα και τη Δημοκρατία. Στην οικογένεια και στους οικείους του απευθύνουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Τα Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα για τον θάνατο του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Ιωάννη Σταθόπουλου

«Με αισθήματα θλίψης και συγκίνησης υποδεχθήκαμε τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Ιωάννη Π. Σταθόπουλου, διακεκριμένου Λάκωνα, στρατιωτικού και πολιτικού, που υπηρέτησε πιστά και αποτελεσματικά τόσο τη χώρα, όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι το 1974, αφού προηγουμένως είχε αποταχθεί από το δικτατορικό καθεστώς, λόγω της πρωταγωνιστικής συμμετοχής του στο Κίνημα του Ναυτικού, διετέλεσε βουλευτής Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, από το 1974-1993, και Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, από το 1991-1993.
Υπήρξε ένας απ’ αυτούς που συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναίμακτη αποκατάσταση της Δημοκρατίας, χωρίς να το διατυμπανίσει, προστατεύοντας την πορεία προς τη δημοκρατική μετάβαση τον εντελώς πρώτο κρίσιμο καιρό της Μεταπολίτευσης. Τιμήθηκε, εν συνεχεία, επί σειρά ετών από τον λαό της Λακωνίας, τον οποίο και επάξια εκπροσώπησε στο Κοινοβούλιο. Ως Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης υπηρέτησε για μια ακόμη φορά στη ζωή του έντιμα και παραγωγικά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Ιωάννης Π. Σταθόπουλος υπήρξε για όλους μας υπόδειγμα κοινοβουλευτικού ανδρός και τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγο και τους οικείους του είναι ειλικρινή και θερμά».

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σπάρτης : Έκδοση ψηφίσματος για το θάνατο του πρώην Υφυπουργού  Εθνικής Άμυνας  και πρώην Βουλευτή Λακωνίας  Ιωάννη Σταθόπουλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης μετά το άγγελμα του θανάτου του αείμνηστου πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην Βουλευτή Λακωνίας Ιωάννη Σταθόπουλου συνήλθε σήμερα, ημέρα Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εκφράσει τη θλίψη του και να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής  στον εκλιπόντα.  
       Ο  αείμνηστος Ιωάννης Σταθόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Κοινότητα Λογγάστρας του Δήμου Σπάρτης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό. Τον Οκτώβριο του 1974 έλαβε μέρος στις βουλευτικές εκλογές με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία και εξελέγη βουλευτής Λακωνίας. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι το 1993, οπότε και εξελέγη για τελευταία φορά βουλευτής Λακωνίας. Την περίοδο 1991 - 1993 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σπάρτης αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος:
1. Τη δωρεάν τιμητική ταφή του εκλιπόντος στον ειδικό χώρο του  Α΄Κοιμητηρίου του Δήμου Σπάρτης. 2. Να εκφράσει προς την οικογένεια του εκλιπόντος την ανείπωτη και βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. 3. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή τόσο στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην πρώτη τακτική συνεδρίαση αυτού. 4. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του. 5. Να παραστεί αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελετή της κηδείας του.
6. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης μας.

Το Συλλυπητήριο ψήφισμα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας με ιδιαίτερη οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια του Ιωάννη Σταθόπουλου, πρώην Υπουργού και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Ιωάννης Σταθόπουλος υπηρέτησε, ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, από το 1956 έως το 1973, συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Διετέλεσε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 έως το 1996 και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1991–1993. Την πορεία του στο δημόσιο βίο της χώρας χαρακτηρίζουν το ήθος, η ακεραιότητα, η συνέπεια και η προσήλωση στη δημοκρατία και τις αξίες της.
Η Νομαρχιακή Οργάνωση Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, αποφάσισε:
1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια των μελών της Νομαρχιακής Οργάνωσης στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.
2. Να παραστεί αντιπροσωπεία των μελών της στην εξόδιο ακολουθία.
3. Να καταθέσει στεφάνι.
4. Να εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης επικήδειο λόγο.

======