Θέματα από την Πελοπόννησο - Αεροδρόμιο Τρίπολης.


Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας από τις Αδελφοποιημένες Ενώσεις - Σύλλογοι Ξενοδόχων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

13/1/2012

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Λακωνίας,

Αισθήματα έκπληξης και αγανάκτησης μας προκάλεσε το περιεχόμενο της με αριθ. Πρωτ. 4045/Φ.2704 – 22/12/2011 επιστολής σας, προς την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, βάσει της οποίας χαρακτηριστικά δηλώνετε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου σας, αποφάσισε ομόφωνα για λόγους αλληλεγγύης την οικονομική ενίσχυσή της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, διαθέτοντας το ποσό των 1.000 ευρώ με σκοπό την χρηματοδότηση της Επικαιροποιημένης Μελέτης του Αεροδρομίου της Τρίπολης.

Συμπληρωματικά και τελείως άκομψα, κατά την εκτίμησή μας, με την ίδια ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού σας Συμβουλίου, δεσμεύσατε εκ των διαθεσίμων σας, ποσό 50.000 ευρώ για την περαιτέρω προώθηση της ίδρυσης και λειτουργίας του  Αεροδρομίου στη Λακωνία.

Ακολούθως προωθήσατε, στις 10 Ιανουαρίου 2012, τη συγκεκριμένη προκλητική απόφαση του Διοικητικού σας Συμβουλίου προς δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κύριε Πρόεδρε και Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι του Επιμελητηρίου Λακωνίας,

Ευθύς εξ αρχής αποφύγαμε να δώσουμε την οποιαδήποτε συνέχεια στο όλο θέμα, αλλά για καθαρά και μόνο δεοντολογικούς λόγους, αποφασίσαμε να σας αποστείλουμε αυτήν την επιστολή με σκοπό αφενός μεν την αποκατάσταση της αλήθειας, αφετέρου δε την πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωσή σας.

Σας κάνουμε λοιπόν γνωστό ότι η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας ουδέποτε αξίωσε από το Επιμελητήριο σας την οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση ή επιχορήγηση.

Στις επανειλημμένες προσκλήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των εμπλεκόμενων τουριστικών φορέων (Ξενοδόχοι - Επιμελητήρια), για συσκέψεις-συναντήσεις εργασίας με θέμα το Αεροδρόμιο της Τρίπολης, το Επιμελητήριο Λακωνίας απουσίαζε χαρακτηριστικά από όλες.

Στην συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με βάση την αρχική πρόταση που κατατέθηκε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των Νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας και Αργολίδας, αποφασίστηκε η κάλυψη του ποσού των εξόδων της Μελέτης, ως εξής:

Οι Ενώσεις Ξενοδόχων, λόγω περιορισμένων αν όχι ανύπαρκτων εσόδων από τις μη υποχρεωτικού χαρακτήρα εισφορές των μελών τους, θα κάλυπταν το ποσόν των 8.000 ευρώ ως προκαταβολή, το οποίο και κατέβαλαν αμέσως για να ξεκινήσει η Μελέτη, ενώ τα 4 Επιμελητήρια (Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Αργολίδας) με ασυγκρίτως πιο εύρωστο οικονομικό υπόβαθρο, θα κατέβαλαν αντιστοίχως το συνολικό ποσό των 21.000 ευρώ ή 5.250 ευρώ κατά Επιμελητήριο.
Πράγματι, κάτι ανάλογο τηρήθηκε τόσο από τα 3 Επιμελητήρια (Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας) όσο και από τις Ενώσεις Ξενοδόχων των 4 Νομών.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Λακωνίας,

Οι Ενώσεις Ξενοδοχείων όλων των Νομών της Πελοποννήσου, αντιλαμβανόμενοι πολύ νωρίς και πολύ πριν ακόμα επέλθει η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, τη σπουδαιότητα να αντιμετωπισθεί το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης ως ενιαία υπόθεση της Πελοποννήσου, περάσαμε στη  δημιουργία ενός αδελφοποιημένου πυρήνα  (όλων σχεδόν των Ξενοδοχειακών Ενώσεων και Συλλόγων της Πελοποννήσου), συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην αφύπνιση μιας κοινής ταυτότητας και ενός σχήματος ικανού και δημιουργικού για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Ως εκ τούτου, Αγαπητοί Επαγγελματίες του Επιμελητηρίου Λακωνίας, μας θλίβουν στάσεις που, για ένα Αεροδρόμιο το οποίο δεν θα έχει την έδρα του στη Λακωνία, διαθέτετε με προκλητικό και τοπικιστικό χαρακτήρα ποσό 50πλάσιο από ότι διαθέτετε για το αντίστοιχο στην Αρκαδία, με την κοντόφθαλμη λογική ότι δεν έχει την έδρα του στη στενή γεωγραφική ενότητα της Λακωνίας και ας έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι πύλες εισόδου ευνοούνται λιγότερο από ότι οι όμορες γεωγραφικές περιοχές.

Θεωρούμε απλώς ότι πρόκειται για υπέρμετρο λανθάνων επιζήμιο τοπικισμό.
Ο τοπικισμός όμως, με τους όρους του παρελθόντος, έχει σταματήσει να γοητεύει και το κλίμα αυτό είναι αισθητό στις πολλές παρακμάζουσες τοπικές οικονομίες.
Ως εκ τούτου η εστίαση σε ένα στενό γεωγραφικό χώρο και η προσκόλληση σε αυτόν, δημιουργεί περιορισμούς και δεν επαληθεύεται από την κοινή πείρα που θέλει μια ανοιχτή σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τον κόσμο.

Η σχέση των Αρκάδων με τους Λάκωνες, με τους Κορινθίους, με τους Αργολιδείς και τους Μεσσήνιους, δεν μπορεί να προσανατολίζεται σε μια συντηρητική αναπαραγωγή τοπικών αναφορών, αλλά οφείλει να είναι μια αμφίδρομη δυναμική σχέση, από την οποία ωφελημένη θα είναι ολόκληρη η Πελοπόννησος.

Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι πώς θα φέρουμε το Αεροδρόμιο στη Λακωνία αλλά πώς θα φέρουμε τους τουρίστες στη Λακωνία και την Πελοπόννησο γενικότερα έτσι ώστε να εκμηδενιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις και η Περιφέρεια στο σύνολό τους.

Τι θα πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε;

Συντηρητικό Τοπικισμό ή Δυναμική Ανάπτυξη;

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Λακωνίας,

Τέτοιες κινήσεις όπως αυτές στις οποίες παραπέμπει το περιεχόμενο τη επιστολής σας, προς την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, μόνο το διχασμό μπορούν να προκαλέσουν.

Πρέπει να μπει ένα τέλος σε ανάλογες στάσεις για να μπορέσουμε να πάμε εμπρός όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του.

Την ώρα που οι άλλες περιοχές οργανώνονται, σχεδιάζουν και προχωρούν, εμείς θα παραμείνουμε πάλι στον άκρατο τοπικισμό και την στείρα αντιπαράθεση;

Με τιμή,

Οι Αδελφοποιημένες Ενώσεις - Σύλλογοι Ξενοδόχων Περιφέρειας Πελοποννήσου

================

Επιστολή – απάντηση απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Κων/νος Πανδής στους προέδρους Ξενοδοχειακών Ενώσεων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

16/1/2012

Αγαπητέ κύριε Πολλάλη,

Με πραγματική έκπληξη  αναγνώσαμε την επιστολή την οποία προσυπογράφετε μαζί με τα μέλη των αδελφοποιημένων ενώσεων  -  Σύλλογοι Ξενοδόχων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Εξεπλάγημεν πραγματικά διότι μέχρι και τη δημοσίευση της επιστολή σας είχαμε τη βεβαιότητα πως η κίνηση αυτή του Επιμελητηρίου – πέραν της απόφασής του να ενισχύσει τη μελέτη του αεροδρομίου Τρίπολης με χίλια ευρώ – να δεσμεύσει ποσό πενήντα χιλιάδων ευρώ από τα διαθέσιμά του για την προώθηση της μελέτης για τη κατασκευή αεροδρομίου στη Λακωνία, θα χαροποιούσε όλους τους Λάκωνες αλλά και εσάς ιδιαιτέρως. Είχαμε αυτή τη βεβαιότητα διότι γνωρίζαμε πως αποτελούσε και δική σας προεκλογική δέσμευση – όταν ήσασταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος υπό τον νυν Περιφερειάρχη – η ολοκλήρωση της μελέτης του αεροδρομίου στο νομό μας. Άλλωστε, αυτό είχαμε καταγράψει όταν προεκλογικά στο άρθρο σας «Η Λακωνία έχει τη δυνατότητα και μπορεί να φύγει μπροστά»  εσείς ο  ίδιος τονίζατε  ότι  μία από τις μεγάλες ευκαιρίες  της Λακωνίας είναι η  προώθηση της μελέτης για τη κατασκευή του αεροδρομίου.
Πέραν όμως αυτού θα παρακαλούσα, με έναυσμα την επιστολή σας, να δεχτείτε κάποιες φιλικές παροτρύνσεις οι οποίες  αποτελούν καταστάλαγμα της επταετούς περίπου παραμονής μου στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λακωνίας.
Κατά τη διατύπωση του δημοσίου λόγου φροντίζουμε πάντα από την πρώτη έως την τελευταία λέξη να τον διατρέχει το μέτρο. Η αμετροέπεια καταστρέφει το δημόσιο λόγο και τον καθιστά επιζήμιο για το συντάκτη του.
 Ο γραπτός λόγος αποτελεί το γοητευτικό μέσο μεταφοράς της σκέψης και μορφοποίησής της σε γραπτό κείμενο, πάντα όμως το κάθε κείμενο, όσο και να διανθιστεί  καλολογικά, ενέχει τον κίνδυνο να προδώσει τον πραγματικό του συντάκτη και τα ελατήρια αυτού.
Συμμάχους σε μία κοινή προσπάθεια κερδίζεις με την ορθότητα και την ωριμότητα του προτεινόμενου ως κοινού στόχου και όχι με αφορισμούς. Η αποτυχία προσέλκυσης των συμμάχων πρέπει να σε οδηγήσει  να αναρωτηθείς εάν αυτό οφείλεται σε ένδεια του στόχου ή σε δική σου περιορισμένη ικανότητα.   
Κατά την ενάσκηση δημοσίων καθηκόντων που σου  έχουν ανατεθεί  πρέπει να είσαι σαν τον ναυτίλο, να γνωρίζεις πάντα το στίγμα σου,  άλλως κινδυνεύεις να βρεθείς σε σύγχυση και να αναλαμβάνεις καθήκοντα που δεν σου έχουν ανατεθεί, άλλοτε ενεργώντας ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας εγκαλώντας το Επιμελητήριο και άλλοτε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου επιχειρώντας να το δεσμεύσεις σε αποφάσεις.
Στη προσπάθεια ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της περιφερειακής συνείδησης οφείλουμε να καταγράφουμε και να επεξεργαζόμαστε τις απόψεις των άλλων θεωρώντας πως και οι συνομιλητές μας διαθέτουν περιφερειακή συνείδηση και αγωνία για την ανάπτυξη, διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο να αυτοαναγορευτούμε σε μοναδικούς Ηρακλείς του στέμματος,  μόνο που το στέμμα επί του προκειμένου είναι μια όψιμη,  ιδιάζουσα, θολή και καθ’ υπαγόρευση περιφερειακή συνείδηση.
Ο δημόσιος άνδρας, ο οποίος διεκδικεί την ψήφο των συμπατριωτών του, έχει καθήκον όταν αλλάζει άποψη για σημαντικά θέματα, τα οποία με θέρμη στο παρελθόν στήριξε, να εξηγεί τους λόγους της μεταστροφής του αυτής. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να θεωρηθεί πως άγεται και φέρεται.
Τέλος, επειδή η επί μακρόν αντιπαράθεση επί  θεμάτων – που όχι μόνο δεν προσθέτουν στο κοινό σκοπό της ανάπτυξης της Πελοποννήσου αλλά δυστυχώς αφαιρούν από αυτόν – πρέπει να αποφεύγεται, το Επιμελητήριο Λακωνίας κλείνει το θέμα της επιστολή σας εδώ και δεν πρόκειται να επανέλθει στο μέλλον σε  αυτό.
Με τη παράκληση η παρούσα να διαβιβασθεί στο συντάκτη της επιστολή σας και την ελπίδα ότι οι παροτρύνσεις μας θα του φανούν χρήσιμες.

Φιλικά

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΔΗΣ