Επικαιρότητα - 1/10/2021


Ευρύτατη σύσκεψη στο Γύθειο για την ενίσχυση των πυρόπληκτων του Δήμου Ανατολικής Μάνης

Μαραθώνια σύσκεψη έγινε στο Γύθειο την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσαν τα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η διαδικασία των αποζημιώσεων, αλλά και τα έργα που αφορούν, αφ’ ενός την αντιπλημμυρική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών του εν λόγω δήμου και αφ’ ετέρου την αποκατάσταση των πληγεισών υποδομών.

Οσον αφορά στις αποζημιώσεις, προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ο Χρ. Τριαντόπουλος δήλωσε ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να πιστώνονται τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ξεκαθάρισε δε, ότι μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα - και μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία - αποπληρώνεται μέχρι και το 70% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται - εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές - αλλά και τα δέντρα.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ωστόσο αυτή θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε ο Χρ. Τριαντόπουλος, ο βιοπορισμός των εν λόγω δεν εξαρτάται από την εν λόγω απασχόληση.

Πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός είναι να υπάρξει κοινός πίνακας ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ όσον αφορά στα ζώα και τα μελίσσια θα αποζημιώνονται σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί. Οπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός θα αποζημιωθούν και οι ανασφάλιστοι, χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να προσδιοριστεί σε τι ποσοστό.

Εξ άλλου, ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα ελαιοτριβεία - και σε βάθος χρόνου -, λόγω της καταστροφής που υπέστη η παραγωγή.

Παράλληλα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το Δασαρχείο Γυθείου θα πιστωθεί με 1,2 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση κορμοδεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ ο δήμος θα λάβει 3,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για να αποκαταστήσει το οδικό του δίκτυο.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, εξ άλλου, προγραμματίζεται σύσκεψη για την πυροπροστασία του δήμου, ενώ για τον ερχόμενο Νοέμβριο θα συγκληθεί στο Γύθειο σύσκεψη με συμμετοχή ΑΕΙ και άλλων φορέων, στην οποία θα διερευνηθεί η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στην πυρόπληκτη περιοχή του εν λόγω δήμου, που είτε ήδη υλοποιούνται, είτε προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

– αντιπλημμυρική προστασία, ήδη σε εξέλιξη, με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ

– έργα στην επαρχιακή οδοποιία, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ

– πίστωση μέχρι 2.000.000 ευρώ προς τον δήμο για έργα ύδρευσης, για τα οποία πρέπει να αποστείλει ο δήμος την σχετική μελέτη

– δεντροφύτευση στα πρανή των δρόμων, µέχρι 300.000 ευρώ (µελέτη και δηµοπράτηση απὀ τη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Λακωνίας)

Εξ άλλου, προετοιμάζονται μελέτες για τα έργα Παλαιόπυργος - Σκουτάρι Ανατολικής Μάνης και το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου, μέσω προγραμματικών συµβάσεων µε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ προστίθεται και το κλειστό γυμναστήριο του Γυθείου.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, διατυπώθηκε η κοινή θέση όλων των συμμετασχόντων από την πλευρά της Περιφέρειας και του Δήμου Ανατολικής Μάνης σχετικά με την ανάγκη να τελειώνει ο δρόμος Σπάρτη - Γύθειο. Γνωστοποιήθηκε, εξ άλλου, από τον υφυπουργό ότι οι περιοχές που θα τύχουν ειδικής φροντίδας στην Πελοπόννησο θα είναι η Ανατολική Μάνη και η Ολυμπία μαζί με την δυτική Γορτυνία, για την οποία υπήρξε σχετική παρέμβαση από την πλευρά του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στη σύσκεψη στο Γύθειο μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και ο θεματικός ομόλογός του Νίκωνας Τζινιέρης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου Υπαστυνόμος Α’ Γιώργος Βασιλάκος, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Γυθείου Χρήστος Κακαλέτρης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Μάνης Γεωργία Λυροφώνη, οι αντιδήμαρχοι Ελένη Δρακουλάκου και Παναγιώτης Τσιριγώτης καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων.

======