Επικαιρότητα - 23/9/2021


«Μνημονεύοντας και τραγουδώντας την ηρωίδα Σταυριάνα Σάββαινα από το Παρόρι της Σπάρτης». Εντυπωσιακή εκδήλωση - αφιέρωμα του Δήμου Σπάρτης στις Γυναίκες της Επανάστασης του 1821

Ο Δήμος Σπάρτης (Επιτροπή 1821) σε συνεργασία με την κοινότητα Παρορίου στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο στις 18 Σεπτεμβρίου 2021 αφιέρωμα στις Γυναίκες της Επανάστασης του 1821 με θέμα: «Μνημονεύοντας και τραγουδώντας την ηρωίδα Σταυριάνα Σάββαινα από το Παρόρι της Σπάρτης».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή υπήρξε η παρουσία της κεντρικής ομιλήτρια της εκδήλωσης κας Νίκη Κούρταλη - Κούλη (ερευνήτρια Ιστορίας – ενδυματολόγος), η οποία ανέπτυξε για πρώτη φορά εκτενώς την δράση και το έργο της ηρωίδας της Επανάστασης Σταυριάννας Σάββαινας για πρώτη φόρα στον τόπο μας ενώ ερμήνευσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκ των οποίων το ένα ήταν αφιερωμένο στην Σάββαινα και το Παρόρι και που ήταν και δημιούργημα της ίδιας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης ενώ το όλο πρόγραμμα της εκδήλωσης άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στο φιλοθεάμον κοινό ταξιδεύοντάς το στο πνεύμα της εποχής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πάτερ Γεώργιος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπυρίδων Μοιράγιας, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Σπάρτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Νομικών Προσώπων και λοιπών τοπικών αρχών καθώς και πλήθος  κόσμου.

========