Το πρόβλημα της Ελονοσίας στη Λακωνία.


Επαναφέρει στη Βουλή ο Δαβάκης το ζήτημα για την καταπολέμηση της Ελονοσίας στη Λακωνία

 

4/1/2012

Την άμεση αντίδραση του Λάκωνα βουλευτή Θανάση Δαβάκη προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος» με τίτλο «Θερίζει η Ελονοσία-35 νεκροί μόνο στη Λακωνία». Ο κ. Δαβάκης κατέθεσε εκ νέου Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ζητώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και των δράσεων από τους εντεταλμένους φορείς της πολιτείας όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως άλλωστε ο κ. Υπουργός είχε δεσμευθεί κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Δαβάκη στη Βουλή στις 27-9-2011.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Δαβάκης με δύο παρεμβάσεις του στη Βουλή, είχε επισημάνει εγκαίρως στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την κρισιμότητα του θέματος τονίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο γενικότερης εξάπλωσης των κρουσμάτων Ελονοσίας και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας ή της χώρας μας, πέραν του Δήμου Ευρώτα.

Άλλωστε ο κ. Λοβέρδος κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Δαβάκη είχε παραδεχτεί ότι όντως υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με τα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε τρομακτική ολιγωρία σε ότι αφορά τους ψεκασμούς αλλά και τα άλλα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την πρόληψη εξαπλώσεως της ελονοσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα δεν πήραμε τόσο σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο  εδώ και τώρα, για να μην αντιμετωπίσουμε και πάλι το πρόβλημα της ελονοσίας με αυτήν την ένταση». Όμως το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει αλλά δυστυχώς εντείνεται ακόμη περισσότερο, όπως άλλωστε αναφέρει και στο δημοσίευμα της η Εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» (σελ. 9), η οποία κάνει λόγο και για ύπαρξη σχετικής Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η οποία επιβάλλει στα κράτη μέλη της Ε.Ε να μην δέχονται στο έδαφος τους άτομα προερχόμενα από τη Λακωνία !!!!

 

* To "35 νεκροί μόνο στη Λακωνία" που αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας  «Αδέσμευτος Τύπος» είναι κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια .

ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ .gr 

==============

Ενημέρωση 21:00 /4-1-2011 από ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ .gr

Δείτε την ΕΠΙΣΗΜΗ απάντηση του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου σε ερωτήσεις βουλευτών μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος.-----------------------

Δείτε την ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ελονοσία και Ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

4/1/2012

Σε απάντηση δημοσιευμάτων με θέμα την ελονοσία στην περιοχή της Λακωνίας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:
• Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011,έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες, και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες (κυρίως από το Πακιστάν).
• Όλα τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Λακωνία οφείλονται στο πλασμώδιο vivax (P.vivax), το οποίο εμφανίζει συνήθως ηπιότερη κλινική εικόνα.
• Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, που οφείλονται στην ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, ενώ ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιήθηκε άμεσα μετά τη διάγνωση των πρώτων κρουσμάτων ελονοσίας στη Λακωνία, με ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας της περιοχής και ενημέρωση του κοινού. Επίσης πραγματοποιείται ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων στο επίκεντρο της επιδημίας (περιοχή Σκάλας Λακωνίας), ενώ παράλληλα το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει την επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Θεωρείται ότι η περίοδος μετάδοσης της ελονοσίας στην περιοχή έχει διακοπεί από τις 13 Νοεμβρίου 2011, ενώ το τελευταίο περιστατικό σε Έλληνα υπήκοο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου 2011.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για το θέμα της ελονοσίας. Πρέπει να τονιστεί ότι με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή, το αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC-Atlanta) εξέδωσε στα τέλη Οκτωβρίου 2011 οδηγία για τους ταξιδιώτες προς Λακωνία με σύσταση χημειοπροφύλαξης για την ελονοσία, η οποία άρθηκε στις 16/12/2011, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν δρομολογηθεί οι κατάλληλες δράσεις και ληφθεί τα σωστά μέτρα ελέγχου της επιδημίας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους
φορείς, έχει ήδη αναπτύξει Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας στην Ελλάδα, το οποίο καθορίζει τις δράσεις για την επόμενη περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας των ανωφελών κουνουπιών (άνοιξη- φθινόπωρο 2012).
 Όσον αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για διαφορετικό λοιμώδες νόσημα, το οποίο μεταδίδεται με το απλό κουνούπι (γένος Culex). Στη χώρα μας δεν είχε καταγραφεί περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ σε ανθρώπους, μέχρι το καλοκαίρι του 2010.
Το καλοκαίρι του 2010 καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 262 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από ιό του ΔΝ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, από τα οποία 191 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα). Καταγράφηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Κατά τη διάρκεια του 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημειώθηκαν επίσης 8 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ εμφανίστηκαν σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, κυρίως δε στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αττικής. Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα στις 18 Οκτωβρίου 2011. Ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ κατά την περίοδο 2011, υποδηλώνει επίσης την έγκαιρη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την διακοπή της μετάδοσης του ιού.
Όσον αφορά τη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ, δε συσχετίζεται σε καμία περίπτωση με την είσοδο και παραμονή μεταναστών στην Ελλάδα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε τόσο σε εκτεταμένες δράσεις ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, όσο και στη λήψη μέτρων περιορισμού της μετάδοσης της νόσου ( κωνωποκτονίες ). Επίσης χρηματοδότησε την διενέργεια δύο επιστημονικών μελετών: μία μελέτη οροεπιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή της επιδημίας του 2010 και μία μελέτη χαρτογράφησης των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια για την αξιολόγηση κινδύνου ανά περιοχή.
Τέλος το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους ακαδημαϊκούς και δημόσιους φορείς με θέμα τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, όπως η ελονοσία και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Αναλυτικές πληροφορίες για τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού
Νείλου και για τα κρούσματα ελονοσίας αναφέρονται στις εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr)

--------------------------

Δελτίο τύπου εξέδωσε και ο Δήμος Ευρώτα αντιδρώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας.