Επικαιρότητα - 6/9/2021


Επισκέψιμος για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου Βατίκων στο Δήμο Μονεμβασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Κάστρο των Βατίκων συνιστά οχυρωματική κατασκευή των ύστερων βυζαντινών χρόνων που καταλαμβάνει φύσει οχυρό λόφο ΝΔ του οικισμού του Μεσοχωρίου και ΒΑ της Νεάπολης Βοιών.

Η θέση του κάστρου, το ενδιαφέρον που αυτό παρουσιάζει, τόσο σε σχέση με την ιστορική γεωγραφία της περιοχής όσο και από απόψεως οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με την καλή διατήρησή του, μετά και την υλοποίηση πρόσφατου έργου αποκατάστασης, το καθιστούν ένα από τα εμβληματικά μνημεία της χερσονήσου του Μαλέα.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση Κάστρου Βατίκων, Δ. Μονεμβασίας, Π.Ε. Λακωνίας» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» του ΕΣΠΑ 2007-2013) και πρόσφατα των εργασιών ηλεκτροφωτισμού του κάστρου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου Βατίκων θα είναι επισκέψιμος για το κοινό σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, με ωράριο 08:30–15:30. Για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2021 θα είναι επισκέψιμος στις 7, 14 και 20/9.

Η σχετική ενημέρωση θα παρέχεται στο εξής από τον διαδικτυακό κόμβο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του ΥΠΠΟΑ (http://odysseus.culture.gr/).  
Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α. και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ (https://www.culture.gov.gr/el/announcements/SitePages/announcements.aspx).

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

========