Επικαιρότητα - 31/8/2021


Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λακωνίας για τη στήριξη σε επιχειρήσεις και αγρότες του τόπου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021

 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 στο Γύθειο, στην έδρα του Επιμελητηρίου Λακωνίας, σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γεώργιο Καββαθά με θέμα την στήριξη που θα παρέχει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το Επιμελητήριο Λακωνίας σε επιχειρήσεις και αγρότες του τόπου, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, καθώς και οι προτάσεις προς την πολιτεία για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ειδικά για τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών και γενικά για τις επιχειρήσεις της χώρας.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, αφού συνεχάρη τον κ. Χατζηθεοδοσίου για την εκλογή του, ανέφερε το λόγο επίσκεψης του Προέδρου της ΚΕΕΕ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές και να οριοθετηθεί η άμεση στήριξη της ΚΕΕΕ και του Επιμελητηρίου Λακωνίας στις περιοχές αυτές. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, εστιάζοντας στην επόμενη μέρα, τόνισε την ανάγκη λήψης  στοχευμένων κι όχι οριζόντιων μέτρων εκ μέρους της πολιτείας ώστε να επιτευχθεί η άμεση παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους.
 
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ παίρνοντας το λόγο κι αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας για τη φιλοξενία,  ανέφερε ότι η ΚΕΕΕ θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των πληγέντων, ενισχύοντας οικονομικά τις πυρόπληκτες περιοχές του νομού με το ποσό των 10.000€ και την μεταφορά όλων των αιτημάτων που έχουν προκύψει στους αρμόδιους φορείς για την άμεση διευθέτησή τους. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ για την στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, πλέον της οικονομικής ενίσχυσης, είναι η διαγραφή μέρους των οφειλών των πληγέντων, η επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, η μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
 
Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, καθώς και την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος με σκοπό την ουσιαστική εξυπηρέτηση των πληγέντων.
 
Στην σύσκεψη έκαναν τοποθέτηση οι Bουλευτές του Νομού Λακωνίας κ.κ Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θοδωρής Βερούτης, ο Πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο Οικ. Επόπτης της ΚΕΕΕ κ. Ιωάννης  Βουτσινάς καθώς και μέλη της ΔΕ του Επιμελητηρίου Λακωνίας και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Λακωνίας, επισημαίνοντας πως η Πολιτεία και οι Φορείς οφείλουν να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, όσο και την επίσπευση στην κατασκευή έργων που θα βοηθήσουν την ανασυγκρότηση του νομού.
 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, στο κλείσιμο της σύσκεψης, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, ζήτησε τη μεταφορά των θεμάτων που έχουν προκύψει στους αρμόδιους Φορείς και την Πολιτεία όπως και την άμεση ανταπόκρισή της,  ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

======