Θανάσης Δαβάκης - Πολιτιστικά Θέματα


 

Επιμένει για το ΙΝΕΒΥΠ ο ΔΑΒΑΚΗΣ

22/12/2011

Το πρόβλημα του «παγώματος» των εργασιών ανακατασκευής του δημοτικού σχολείου Μυστρά, όπου θα στεγασθεί το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, έφερε και πάλι με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Κατά την παρέμβασή του ο κ.Δαβάκης απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υφυπουργό κ. Νικητιάδη ανέφερε ότι «η υπόθεση του ΙΝΕΒΥΠ έχει εμπλακεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά και κάποιων αγκυλώσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τούτο γιατί καθυστερεί επί τόσους μήνες η έγκριση μιας συμπληρωματικής μελέτης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες ανακατασκευής από τον εργολάβο με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο των εργασιών και την ολοκλήρωση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τη Λακωνία και όλη τη Χώρα. Ζήτησε δε από τον κ.Νικητιάδη να τελειώνει το θέμα δεδομένης της καθυστέρησης που υπάρχει και των καιρικών συνθηκών.

Το παλαιό Δημοτικό Σχολείο του Μυστρά, παραχωρήθηκε από τον πρώην Δήμο Μυστρά για να γίνει αυτό το Ερευνητικό Κέντρο, τα δε παιδιά του Μυστρά πηγαίνουν, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, σχολείο σε διπλανή τοπική κοινότητα. Είναι θέμα ηθικής τάξεως συνέχισε ο κ.Δαβάκης να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι οποίες καθυστερούν με ευθύνη μιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ.Νικητιάδης ανέφερε στον ερωτώντα βουλευτή κ.Δαβάκη πως ενώνει τη φωνή του μαζί του, προκειμένου να τελειώσει το θέμα. Και συνέχισε: «Περιγράψατε με επάρκεια την κατάσταση της γραφειοκρατίας όπως εξελίχθηκε. Πράγματι, το τελευταίο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε είναι αυτή η μελέτη που πια πιστεύαμε ότι τελειώνει και θα προχωρούσαμε σε μια υλοποίηση και έρχεται ξαφνικά κάποιος αρχιτέκτονας και λέει: «stop. Η μελέτη αυτή δεν μου κάνει. Πρέπει να γίνει μια συμπληρωματική», αυτήν ακριβώς που αναφέρατε.

Εγώ δεσμεύομαι ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε θα σας αναφέρω με πολύ συγκεκριμένο τρόπο πώς έχει προχωρήσει αυτή η μελέτη, για να προχωρήσει, να τελειώνει, να μπει στο ΚΑΣ επιτέλους. Γιατί είναι κάτι στο οποίο οφείλουμε όλοι μας. Το οφείλουμε στην Ιστορία μας όλοι όσοι είμαστε σ’ αυτό το εθνικό Κοινοβούλιο κι ο ελληνικός λαός οφείλει στην ιστορία του το να προσπαθεί να υπάρχει μια συνέπεια. Κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες πρέπει κάποιες φορές να τις χτυπήσουμε κατά μέτωπο, για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς και με τις δικές μας ευαισθησίες αλλά και με τη δική μας συνείδηση.»

Μετά το πέρας και αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης δήλωσε: «Ελπίζω αυτή τη φορά να καταλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς. Οι περιστάσεις που ζούμε απαιτούν αποτελεσματικότητα και ευθύνη από τον καθένα μας. Παρακολουθώ το θέμα και αν χρειαστεί θα επανέλθω.»