Επικαιρότητα - 28/7/2021


Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης τίμησε τον "καπετάν Δεσπότη" Επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο Β΄

Στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης τίμησε μία σπουδαία εκκλησιαστική μορφή, που συνετέλεσε τα μέγιστα στον Αγώνα της Απελευθέρωσης, τον Επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο τον Β΄.

Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής 25 Ιουλίου 2021 τελέσθηκε, στον Ενοριακό Ιερό ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Βρεσθένων, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ζηνουπόλεως κ. Ιακώβου, βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά.

Προ της απολύσεως, ο σεπτός Ποιμενάρχης παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζηνουπόλεως μιλώντας με εγκωμιαστικά λόγια για την αγάπη του προς την Εκκλησία, το χριστιανικό ήθος και την προσφορά του στην ομογένεια του Καναδά. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον τιμώμενο Επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο Β΄, ο οποίος δεν διακρίθηκε μόνο για την πολυποίκιλη προσφορά του στον Αγώνα και την Εκκλησία, αλλά και για το πνεύμα ομονοίας σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους της Επανάστασης του 1821. Ολοκληρώνοντας πρόσφερε στον Επίσκοπο Ζηνουπόλεως, ως ανάμνηση της επίσκεψής του στην Ιερά Μητρόπολή μας, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Από την πλευρά του, ο Θεοφιλέστατος κ. Ιάκωβος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για την ευγενική φιλοξενία και το δώρο του, ενώ τόνισε ότι προσωπικότητες σαν του Σεβ. Ποιμενάρχη αποτελούν οδοδείκτες για όλους τους νεώτερους Επισκόπους.

Εν συνεχεία, στον αύλειο χώρο του Ναού, τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο Β΄. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε, με γλαφυρό τρόπο, ο επίτιμος Πρωτοσυγκελλεύοντας Πρωτ. Γεώργιος Μπλάθρας. Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζηνουπόλεως, στην προτομή του "καπετάν Δεσπότη".

======