Τα Μνημεία της Μάνης σε κίνδυνο. Νέα παρέμβαση Δαβάκη.


Τα Μνημεία της Μάνης σε κίνδυνο. Νέα παρέμβαση Δαβάκη.

 15/12/2011

Με αφορμή έγγραφο του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου προς τον Υπουργό Πολιτισμού με το οποίο ζητούσε από την Πολιτεία την συναίνεση της για τη διαχείριση του μνημειακού πλούτου της περιοχής από το Δήμο, ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, έφερε το θέμα στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του.

Ο κ. Δαβάκης, ζήτησε από τον παριστάμενο εκ μέρους της κυβερνήσεως, Υφυπουργό κ. Νικητιάδη να δει με το ανάλογο ενδιαφέρον αυτά που περιγράφει στο έγγραφό του ο Δήμαρχος κ. Ανδρεάκος και να αντιμετωπίσει με μια νέα αντίληψη τέτοιες πρωτοβουλίες που προέρχονται από τη τοπική αυτοδιοίκηση και αποσκοπούν στην συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, προκειμένου να διασωθούν τα μνημεία της χώρας από την κατάρρευση.

Είναι σαφές, ανέφερε ο κ. Δαβάκης, ότι η αρχαιολογική υπηρεσία σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχει την επίβλεψη των αναστηλώσεων και των συντηρήσεων αλλά το νέο μοντέλο που προτείνει ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, αυτό τής διαχειριστικής διάστασης, μπορεί να βοηθήσει και στην εξεύρεση πόρων, μέσω χορηγιών, αλλά και χρόνου στη  διαδικασία της διάσωσης και αποκατάστασης των μνημείων της χώρας. Τη στιγμή μάλιστα που η αρχαιολογική υπηρεσία έχει "απορφανισθεί" εξαιτίας της χρόνιας ελλείψεως προσωπικού πού τώρα έχει ενταθεί και λόγω τής εργασιακής εφεδρείας.

Η Ε’ ΕΠΚΑ Λακωνίας, είπε ο κ. Δαβάκης, διαθέτει μόνο δύο αρχαιολόγους, ενώ η μέχρι πρότινος προϊσταμένη έχει ενταχθεί στο καθεστώς τής εργασιακής εφεδρείας. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ε’ ΕΒΑ όπου η προϊσταμένη έχει συνταξιοδοτηθεί .

Σε αυτή την πραγματικότητα συνέχισε ο κ. Δαβάκης η πρόταση του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, προτείνει κάτι καινούργιο, το οποίο μέσω προγραμματικών συμβάσεων, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμων, μπορεί να δώσει λύση, γεγονός που ήδη έχει συμβεί με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τής Περιφέρειας Πελοποννήσου και τού Υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη του νέου Μουσείου της Σπάρτης.

Στην απάντηση του ο Υφυπουργός κ. Νικητιάδης συμφώνησε με τον κ. Δαβάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ενώνω και εγώ τη φωνή μου μαζί σας προκειμένου να προχωρήσουμε στη κατάρτιση πολλών τέτοιων προγραμματικών συμβάσεων», ενώ συμφώνησε απόλυτα στη προοπτική που δίνεται από το Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Στη συνέχεια ο κ. Νικητιάδης, ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί μαζί με το συνάδελφό του κ. Π. Αλεβιζάτο τη Λακωνία, αλλά ζήτησε από τον κ. Δαβάκη να υπάρξει συνάντηση με το Δήμαρχο, όπου θα εξετασθούν οι λεπτομέρειες τής σύμβασης.

Μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής αυτής διαδικασίας, ο κ. Δαβάκης δήλωσε: «θέλω να ελπίζω ότι η πρόταση του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης θα τύχει της ανάλογης προσοχής εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ, ούτως ώστε να αποτελέσει ένα πιλοτικό σχέδιο για πολλά από τα μνημεία της Λακωνίας που κινδυνεύουν, σε συνεργασία και με τις άλλες δημοτικές αρχές του τόπου μας. Είναι μία καλή ευκαιρία αυτά που υπεσχέθη ο κ. Υφυπουργός μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής να αρχίσουν να υλοποιούνται. Όλοι κρινόμαστε και κυρίως κρινόμαστε για τις πράξεις μας.»