Θανάσης Δαβάκης - Λακωνικά θέματα.


Δαβάκης : Πότε θα λειτουργήσει κ. Κουτρουμάνη η υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ στη Σπάρτη ;

12/12/2011

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται σε ότι αφορά την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Σπάρτης, παρά το γεγονός ότι εδώ και τρείς μήνες έχουν καταργηθεί οι υγειονομικές επιτροπές των ασφαλιστικών ταμείων που έδιναν ποσοστά αναπηρίας και η αρμοδιότητα τους έχει μεταφερθεί αποκλειστικά στα ΚΕΠΑ.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση δεκάδων αιτήσεων για επανεξέταση από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ επιτροπή, ακόμη δε και αυτών που είχαν εξεταστεί λίγους μήνες πριν την έναρξη του νέου συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας.

Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης σε Ερώτηση του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη ζητά να πληροφορηθεί πότε  επιτέλους θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ στη Σπάρτη, τονίζοντας την ανάγκη κινητοποίησης των κρατικών υπηρεσιών προκειμένου να εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν οι εκκρεμείς αιτήσεις πολιτών προς τα ΚΕΠΑ.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Με το Νόμο 3863/2010, άρθρο 6,  θεσμοθετήθηκε η σύσταση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) τα οποία υπάγονται στη Δ/νση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α).

Σκοπός της δημιουργίας των ΚΕΠΑ είναι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου,  καθώς και των ανασφάλιστων. Δηλαδή από το νεοσύστατο φορέα θα καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας για τις αναπηρικές συντάξεις, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ, ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Στο νομό Λακωνίας, στη Σπάρτη, συστάθηκε ΚΕΠΑ το οποίο αντικατέστησε όλες τις υγειονομικές επιτροπές που λειτουργούσαν μέχρι την 31η/8/2011. Δυστυχώς όμως παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει ήδη δυο μήνες από την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, η αρμόδια υγειονομική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος αιτήσεων πολιτών που επιθυμούν να εξεταστούν.

Επιπλέον όπως πληροφορηθήκαμε από τον ΟΓΑ, μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων του φορέα, που εξετάστηκαν από την ΑΥΕ της Σπάρτης λίγο πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος, δηλαδή τον Αύγουστο του 2011, παραπέμφθηκαν εκ νέου για επανεξέταση με το καινούργιο σύστημα, εξαναγκάζοντας τους να υποβληθούν για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία επανεξέτασης όπως αυτή.

Είναι επιβεβλημένο να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ στη Σπάρτη, αλλά μέριμνα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου της.

Ας πάψει επιτέλους η Πολιτεία να εξαντλεί τα αποθέματα υπομονής των συνανθρώπων μας που έχουν μεγάλη ανάγκη και προσβλέπουν στη στήριξη που πρέπει να τους παρέχει το κράτος πρόνοιας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :

Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει να λειτουργεί η υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ στη Σπάρτη;

Ποια μέριμνα υπάρχει από το κράτος, προκειμένου να εξεταστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκκρεμείς αιτήσεις;

Για ποιο λόγο αποφασίσθηκε η επανεξέταση ασφαλισμένων του ΟΓΑ από το ΚΕΠΑ τη στιγμή που οι ίδιοι είχαν εξεταστεί τον Αύγουστο του 2011 από την προηγούμενη ΑΥΕ του ΙΚΑ;                                            

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

================

Δαβάκης σε Παπουτσή : Μην πειράξετε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νεαπόλεως Βοιών.

13/12/2011

Αντίθετος σε οποιαδήποτε επιχείρηση συρρίκνωσης των πυροσβεστικών δυνάμεων της Λακωνίας είναι ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο οποίος σε Ερώτηση του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, καλεί τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τη φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να μην προχωρήσουν σε οποιανδήποτε τέτοια ενέργεια.

Όπως αναφέρει στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης, δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού σώματος το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σχεδιάζει την κατάργηση σημαντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Λακωνίας όπως πχ. της Νεαπόλεως Βοιών, αποστερώντας μια ολόκληρη περιοχή από επαρκή αντιπυρική προστασία. Μάλιστα ο κ. Δαβάκης επισημαίνει πως η Λακωνία αποτελεί έναν από τους πυρόπληκτους νομούς της Ελλάδος κάτι άλλωστε που μαρτυρούν και τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στη Λακωνία και είναι αφιερωμένα στη μνήμη ηρωικών πυροσβεστών που έπεσαν στο καθήκον.

Ακολουθεί η Ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή:

Κατά πληροφορίες μας το τελευταίο χρονικό διάστημα εξετάζεται από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σχέδιο αναδιάρθρωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, μεταξύ δε αυτών και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Λακωνίας. Έντονη φημολογία αναφέρει ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης καταργείται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νεαπόλεως Βοιών. Μια τέτοια όμως εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και την αντιπυρική προστασία της περιοχής.

Εξάλλου μια τέτοια κίνηση θα επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στην περιοχή του τ. Δήμου Βοιών, έπειτα από το κλείσιμο του παραρτήματος του ΙΚΑ, της τοπική Δ.Ο.Υ, του Ειρηνοδικείου, τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και γενικότερα το Καλικρατικό τσουνάμι που πλήττει βάναυσα την περιοχή της Νεαπόλεως, αποστερώντας τους Βατικιώτες αλλά και τους κατοίκους της Ελαφονήσου από κρατικές υπηρεσίες και άλλες υποδομές απαραίτητες τόσο για την καθημερινή εξυπηρέτηση τους αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Α) Αληθεύουν όντως τα σενάρια που κάνουν λόγο για κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Νεαπόλεως Βοιών ;

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις της προαναφερθείσας επιτροπής σε ότι αφορά τις πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας ;

Γ) Πως είναι δυνατόν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού σώματος να εξετάζουν την κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου  Νεαπόλεως Βοιών, όταν διάσπαρτα σε ολόκληρη τη Λακωνία υπάρχουν τα μνημεία ηρωικών πυροσβεστών που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος ;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης