Επικαιρότητα - 17/5/2021


Ανοικτή για το κοινό η «Οικία της Ευρώπης» στη Σπάρτη

Αποδίδεται στο κοινό, η «Οικία της Ευρώπης» στη Σπάρτη, μετά την ολοκλήρωση του έργου «Προστασία, ανάδειξη και απόδοση της Οικίας των Ψηφιδωτών στο Δήμο Σπάρτης»

Το έργο της ανάδειξης καθιστά απολύτως επισκέψιμο ένα μνημείο, που χρόνια τώρα παρέμενε δύσκολα προσβάσιμο και το εντάσσει στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της σύγχρονης πόλης.

Αύριο Τρίτη 18 Μαΐου 2021, ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, αρχαιολόγοι και συντηρητές της Εφορείας Λακωνίας θα υποδέχονται τους επισκέπτες προκειμένου να τους ξεναγήσουν στον χώρο, να παρουσιάσουν τις εν εξελίξει εργασίες συντήρησης των δύο ψηφιδωτών δαπέδων και να μιλήσουν για τις τεχνικές κατασκευής ψηφιδωτών και το ιδιαίτερα σημαντικό εργαστήριο της ρωμαϊκής Σπάρτης.

Στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Παλαιολόγου, στη Σπάρτη, όπου βρίσκεται η «Οικία της Ευρώπης» συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ., αποκαλύφθηκαν τον 19ο αιώνα, τα σημαντικά ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα, «Αρπαγή της Ευρώπης» (1872) και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων» (1897).

Τον χώρο του λεγόμενου «Οίκου της Ευρώπης» επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καπονικολό και τον Ειδικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Ράλλη.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, «η ανάδειξη της Οικίας της Ευρώπης έχει και ειδική πατριωτική σημασία για εμάς τους Έλληνες - κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν: Στο σπουδαιότατο κείμενο του Ηρόδοτου [Ιστορ. 1.1.1-1.4.4], αναφέρεται ότι από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό από την Περσία και την Ασία, και ότι αυτή η αιώνια αντιπαλότητα συνεχίστηκε με τις εισβολές του Δαρείου και του Ξέρξη στην Ελλάδα!: «ἀπὸ τούτου αἰεὶ ἡγήσασθαι τὸ Ἑλληνικὸν σφίσι εἶναι πολέμιον. τὴν γὰρ Ἀσίην καὶ τὰ ἐνοικέοντα ἔθνεα βάρβαρα οἰκηιεῦνται οἱ Πέρσαι, τὴν δὲ Εὐρώπην καὶ τὸ Ἑλληνικόν ἥγηνται κεχωρίσθαι.» Δηλαδή από τότε η Ελλάδα= Ευρώπη=Ελλάδα και όχι Τουρκία!».

Η είσοδος στην «Οικία της Ευρώπης» είναι ελεύθερη. Το ωράριο λειτουργίας του χώρου είναι Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή 8.30-15.30.


===========